Grad

Pomadore, patate, ljiljani, mušule, sabljarka… Bogata ponuda gruške place

placa 1

Gruška placa i ovog je petka bila bogate ponude. Tako se moglo naći mladog luka, patata, pomadora, petrusina, smokava. Osim voća i povrća, na placi se moglo kupiti i cvijeće među kojima su najtraženiji bili ljiljani. Ribarnica je također imala dobre ponude. Ovrate, brancini, sabljarke, ali mogli ste naći i školjke, pretežito mušule i kamenice.

Učinili smo đir, slikali, ali i popričali s pokojim prodavačem.

Ana Bušlje dolazi samo petkom, a na placi bude već od 6 ujutro.
-Pomadore, petrusin, kopar, mladi grah, rikula, poveruni – rekla je Ana, čiji su proizvodi iz vlastitog uzgoja, i dodala kako voća zasad nema, ali inače, kad je vrijeme za njih, budu šljive, starinske dužice i proljetne jabuke.
Do podne sve uspije prodati. Konkurencije ima, ali Ana nije puno zabrinuta jer kako kaže ‘ljeti ima prolaznika koje svrate, ali inače su sve stalni kupci’. Cijene više manje svi drže isto.
-Pomadore su lijepe četiri eura, a ove sada meke tri, balica rikule i kopra po euro, bosiok euro, a petrusin pola eura – ispričala nam je Ana i dodala kako cijene znaju varirati pa je tako mladi grah jutros bio osam eura.

placa 4

Tko je htio ribu, trebao je doći prije 8:30, ali zato ako se za objed želite počastiti školjkama iz domaćeg uzgoja, moći ćete ih pronaći kod Valentina Franušića. Ovaj simpatični mladić dolazi iz Luke stonske na Pelješcu gdje se bavi uzgojem i izlovom.

-Prodajem sve legalne vrste školjaka. To su kamenice, mušule, morska jaja, kunjke – rekao nam je Valentino i dodao kako mu najviše idu mušule, ali u zadnje vrijeme ima malih problema.
-U zadnje ih je visoka temperatura mora ubila, a što nije ubila temperatura, pojela je riba – govori nam i dodaje: ‘Mušulama se skoro više nitko ne bavi jer se ne isplati. To je slično kao poljoprivreda, radiš, trudiš se, jedan dan dođe riba i sve nestane’.

placa 3

Dok konkurencije ima svugdje, ovaj mladić s tim nema problema jer kako kaže ‘ja sam jedini i glavni’.
Kamenice prodaje euro po komadu, a za mušule kaže kako cijena raste.
-Nedavno je cijena mušula skočila s dva na tri eura po kilu. A dogodine se predviđa da bi mogla biti još veća – rekao nam je Valentino Franušić.

 

Pročitajte još

[FOTO] Napreduju radovi na izgradnji doma umirovljenika ispod bolnice

Dulist

Od 1. rujna testira se sustav, zona posebnog prometnog režima s kaznama tek 1. ožujka

Dulist

O SIGURNOSTI MJEŠTANA U TRESTENOM Anita Bonačić Obradović: Čekanje nije rješenje!

Dulist