Kultura

Pogled na toleranciju mladih dubrovačkih umjetnika

Pogled na toleranciju mladih dubrovačkih umjetnika

Tolerancija – kritičko promišljanje kroz vizualnu umjetnost’ naziv je izložbe učenika 2. i 3. razreda Slikarskog odjela koja je otvorena u četvrtak popodne na Slikarskom odjelu Umjetničke škole Dubrovnik.
Izložba je, ističe profesor mentor Davor Lucianović, rezultat dugotrajnog napora učenika u promišljanju aktualnih društvenih problema te traženju mogućih uzroka i odgovora na njih izraženih jezikom vizualne umjetnosti. Suradnik projekta Pero Mrnarević nastojao je, kroz prezentaciju dijela vodećih svjetskih dizajnera, potaknuti učenike na kritičko promišljanje društvenih pitanja za koje oni smatraju da su za njih relevantna i intrigantna. Novi snažan dojam na učenike ostavile su dvije nedavne izložbe ‘Tolerance’ raznih autora te ‘Trenutak pred katastrofu’ Mirka Ilića.
-Tek nakon što su ih pažljivo razgledali, osmjelili su se krenuti u razradu vlastitih ideja. Tako su potaknuti sugestijama mentora, suzili probleme na jednu do dvije teme, a potom su odabranu temu varirali i razrađivali sa što je moguće više idejnih skica. Daljnja faza išla je kroz brojne analize i diskusije s mentorima kao i kroz međusobnu interakciju s ciljem odabira rješenja koje može poslužiti kao ishodište za daljnje razrade. Osim slobode teme postojala je i sloboda tehnike tako da su neki ishodište potražili u svojim crtežima i slikama, a neki u fotografijama. Konačna obrada izvršena je na računalima uz pomoć kolege Mara Krile – govori dalje Lucianović.
Učenice trećeg razreda zahvatile su široku lepezu problema, koji se kreću od kulturološke uvjetovanosti predodžbe Boga, rasne diskriminacije, odnosa ljudi prema životinjama, muške dominacije nad ženama… do odnosa kršćana prema ljudima LGBT zajednice.
Mentorica profesorica Ivana Selmani ističe kako je izrada plakata na temu Tolerancija, veliki izazov mladim ljudima, ne samo zbog kompleksnosti same teme, već prije, u slučaju učenika drugog razreda srednje škole, zbog propitivanja sebe i vlastitog likovnog jezika.
-Nakon posjeta dubrovačkoj izložbi umjetnika dizajnera Mirka Ilića pod nazivom Trenutak pred katastrofu, učenici su, potaknuti dojmom izložbe, bili pozvani izraziti vlastite ideje vezane uz problem tolerancije. Izradom nekoliko predložaka te zajedničkim odabirom najuspjelije ideje, u daljnjem procesu nastajanja rada, predložak izrađen u klasičnom crtačkom ili slikarskom mediju, uz pomoć suvremenih medija, oblikovao se u formi plakata, s vrlo jasno izrečenim stavovima i porukama. Svoje plakate na temu tolerancije učenici izlažu u prostorijama školske Galerije mladih te potom na mjestima po Gradu predviđenima za javnu prezentaciju, odnosno, na javnim publicitetima – navela je Selmani.

Ravnatelj Slobodan Begić rekao je kako je tema vrlo zanimljiva te da mu je drago da su je potaknuli sami učenci.

-Može biti poruka nama starijima da razmislimo o njoj i pokušamo sami u tom smjeru nešto promijeniti – rekao je Begić.

Pročitajte još

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist