GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad pregled 2

Cilj rasteretiti najugroženije djelatnosti

Budući da 31. ožujka 2021. ističu važeće odluke kojima je propisano oslobađanje od plaćanja ugovornih iznosa zakupnina za poslovne pro­store u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika te iznosa zaku­pnine za korištenje javnim površi­nama, gradonačelnik Mato Franković iznio je prijedlog da se mjere koje su na snazi produlje do kraja srpnja, što su predstavnici zakupaca na održa­nom sastanku i prihvatili, te će se na iduću sjednicu Gradskog vijeća upu­titi Prijedlog zaključka o smanjenju svih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasniš­tvu Grada Dubrovnika za travanj, svi­banj, lipanj i srpanj 2021. godine za 99 posto ugovorenog iznosa, a kako bi se rasteretilo i pomoglo najugroženijim djelatnostima kojima je rad obustav­ljen uvođenjem epidemioloških mjera, što Grad Dubrovnik radi od samog početka korona krize.

Plaćanje zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu i suvlasništvu Grada Dubrovnika prema istim uvje­tima oslobodit će se i sve udruge i društvene organizacije. Gradonačel­nik Franković također je predstavni­cima zakupaca predstavio aktivno­sti Grada i partnera poput Turističke zajednice i Zračne luke Dubrovnik na osiguravanju preduvjeta za aktiva­ciju gospodarskih aktivnosti u sezoni 2021., a koje uključuju i marketinške i druge aktivnosti na tradicionalnim emitivnim tržištima, poput Ujedinje­nog Kraljevstva i Sjedinjenih Američ­kih Država.

Očekivanja Grada Dubrovnika za pokretanje turistič­kog prometa s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju usmjerena su prema drugoj polovici lipnja.

grad mjere

Grad Dubrovnik započeo s postupkom uklanjanja baznih antena

Grad Dubrovnik pokrenuo je pravne postupke za uklanjanje bespravno postavljenih telekomunika­cijskih antena i baznih stanica, među kojima je i antena na zgradi HEP-a u naselju Šipčine. Naime, novom Odlu­kom o komunalnom redu propisano je da se bazne stanice i telekomunikacij­ske antene smiju postavljati samo uz odobrenje gradskog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, odno­sno Konzervatorskog odjela u Dubrov­niku ako se postavljaju u povijesnoj jezgri. Stupanjem navedene Odluke o komunalnom redu na snagu krajem rujna 2020., vlasnici baznih stanica i telekomunikacijskih antena su dobili rok od dva mjeseca da iste uklone ako nemaju važeće odobrenje. Istekom ovog roka, komunalno redarstvo je pokrenulo daljnje pravne korake, a prekršiteljima prijete novčane kazne i do milijun kuna. Osim zgrade HEP-a, prioritet za uklanjanje su i antene na zgradi DTS-a, na zgradi u Getaldiće­voj ulici, dva tornja ispod i iznad Nove Mokošice te antene na Lopudu i Kala­moti. Konačno uklanjanje ilegalnih antena, posebice one na zgradi HEP-a, rezultat je kontinuiranih napora ove gradske uprave od 2017. pritiscima na nadležne institucije i vlasnika zgrade koja je napuštena dugi niz godina.

Grad Dubrovnik u pregovorima je s HEP-om o kupnji zgrade u Šipčinama, a plan je pre­namijeniti ovu nekretninu u dječji vrtić s obzirom na stalnu potrebu povećanja kapaciteta predškolskih ustanova.

grad antene 1

Započeli radovi na objektu buduće dvorane za borilačke sportove

Započeli su radovi na uređenju i adaptaciji sportske dvorane za borilačke sportove u prostoru bivše ‘Stanice za tehnički prijem vozila’ u Gospinom polju, još jedne u nizu investicija Grada Dubrovnika u sportsku infrastrukturu. Postojeća građevina površine 634 m2 preuredit će se na način da će u prizemlju biti prostor za trening podijeljen na zone te će se ujedno urediti prateći sportski prostori – svla­čionice i sanitarije. Na gornjem katu objekta smjestit će se uredi za sportske klubove koji do sada nisu imali svoje klup­ske prostorije. Radove adaptacije i cjelokupnog uređenja sportske dvorane izvodi tvrtka Capitalis d.o.o Cavtat, uku­pna vrijednost radova iznosi 2.783.532,95 kuna s PDV-om, a planirani rok izvođenja radova uređenja je tri mjeseca. Za provedbu projekta nadležan je Upravni odjel za izgradnju i upravljanje projektima Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik nastavlja ulagati u sportsku infra­strukturu i uređenje sportskih objekata na području Dubrovnika.

dvorana gladijatora

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 24. veljače 2021.

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist