GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad novo

Privatnim iznajmljivačima otpisuje se paušal za drugi kvartal bez podnošenja zahtjeva

U sklopu prvog paketa pomoći pri prevladavanju krize uzorkovane pandemijom koronavirusa, a u segmentu namijenjenom gospodarstvenicima, Grad Dubrovnik uključio je i mjeru oslobađanja od plaćanja paušalnog poreza za iznajmljivače u drugom kvartalu 2020. godine. Mjera oprosta plaćanja paušala za smještajne jedinice za razdoblje travanj-lipanj 2020. godine Proračun Grada Dubrovnika stajat će tri milijuna kuna. Iako navedenu mjeru donosi Vlada Republike Hrvatske, odnosno nadležno Ministarstvo financija, prihod po ovoj osnovi prihod je proračuna Grada Dubrovnika, a odluku o njegovoj visini donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave.

Nastavno na mjere koje je donijela Vlada RH o odgodi plaćanja paušala za prvi i oprostu za drugi kvartal, Ministarstvo financija i Porezna uprava ažu¬rirali su upute za korisnike mjera pa tako pojašnjavaju da Porezna uprava svim iznajmljivačima, bez obveze pod-nošenja posebnog zahtjeva, otpisuje obvezu poreza koja se odnosi na drugo tromjesečje, a koju bi bili dužni platiti do kraja drugog tromjesečja, odnosno do 30. lipnja 2020. godine. Iz Porezne uprave napominju da su iznajmljivači koji su podnijeli zahtjev za odgodom plaćanja poreza do 30. ožujka 2020. za obvezu koja je dospjela 31. ožujka ostvarili pravo na odgodu plaćanja te obveze do 30. lipnja te se ista neće otpisati.

Paralelno s prvim paketom mjera pomoći građanima i gospodarstvenicima vrijednim preko 45 milijuna kuna, a koji je od ovog tjedna u primjeni, promišlja se i o njegovoj nadogradnji, ukoliko se kriza prelije i na razdoblje nakon 1. srpnja 2020. godine.

Pausal

Uklanja se Spomenik braniteljima na Pilama

Spomenik braniteljima na Pilama u jako je lošem stanju i predstavlja opasnost za prolaznike te
je stoga odlučeno da se spomenik demontira. Naime, prilikom vizualnog pregleda spomenika uočeno je kako je dio konstruktivnih elemenata u jako lošem stanju te da to predstavlja opasnost za prolaznike. Kako bi se izbjegle eventualne nesreće, odlučeno je da se spomenik demontira i potom sanira. I sami prostor ispred spomenika također je u lošem stanju te će i on biti saniran i to tako što će biti popločan kamenim pločama. Očekuje se da će demontaža spomenika biti završena do kraja tjedna, a radove na demontaži, vrijedne 106.250,00 kuna s PDV-om, izvodi tvrtka Quelin koja je sudjelovala i u njegovom postavljanju.
Cilj ove gradske uprave je da se, putem dijaloga sa svim braniteljskim udrugama, postigne dogovor o novom, trajnom, spomeniku braniteljima, a koji će odavati poštovanje prema svima onima koji su dali svoje živote za Grad ili su to svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu bili spremni učiniti. Pozicija trajnog spomenika branitelja će ostati na Pilama i o tome postoji konsenzus svih braniteljskih udruga. Nakon sanacije sadašnjeg spomenika, o njegovoj budućoj mikrolokaciji gradska će uprava odlučiti u dogovoru s braniteljskim udrugama.

spomenik braniteljima pile

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 15. travnja 2020.

Pročitajte još

NEUREDNA I ZAPUŠTENA ŠIPANSKA LUKA Može li to bolje?

Dulist

STANOVNICI U ZIDINAMA LUDE ZBOG ŽOHARA Sanitat: Dezinsekcija je provedena prošli tjedan

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović