GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 1

Dubrovnik prednjači u provedbi Plana upravljanja

U organizaciji Ministarstva kulture i medija RH i Grada Dubrovnika, u Studentskom domu u petak je održana panel rasprava posvećena temi izrade i provedbe planova upravljanja za povijesne gradske jezgre upisane na popis svjetske baštine UNESCO-a. Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ujedno predsjednica Upravnog odbora Upravljačke komisije dubrovačkog Plana upravljanja zahvalila je Gradu na organizaciji panela i prilici da ostali gradovi čuju iskustva Dubrovnika. Govoreći o dosadašnjim rezultatima Plana upravljanja gradonačelnik Mato Franković istaknuo je brojne mjere za područje povijesne jezgre, poput kontrole buke, čišćenja kanalizacije kroz projekt Aglomeracije, rješavanja problematike prometa oko povijesne jezgre reguliranjem prolaska, što se kroz testnu fazu očekuje ovo ljeto, kao i izradu Plana nosivog kapaciteta koji je završen. –’Izgrađena je nova škola i primila je svoje prve učenike, u tijeku je i natječaj za stanove za mlade obitelji s više djece, putem kojeg ćemo zbrinuti šest dubrovačkih obitelji u stanovima u vlasništvu Grada. Dva smo stana već kupili, a u planu je kupnja još četiri nova objekta u povijesnoj jezgri. Važno je napomenuti i da su svi ovi stanovi ranije bili apartmani za iznajmljivanje turistima, a sada će u njima živjeti obitelji s djecom’, kazao je gradonačelnik Franković.

frankovic panel

Glavni projekt spomenika za djecu poginulu u Domovinskom ratu

Nakon odabira idejnog rješenja spomen obilježja za djecu poginulu u Domovinskom ratu u Dubrovniku, a koje je predstavljeno uz Dan dubrovačkih branitelja, nastavlja se uska komunikacija i suradnja s roditeljima stradale djece okupljenima u Udrugu civilnih stradalnika Domovinskog rata. Tako je prošlog tjedna održan sastanak s predstavnicima navedene udruge i projektantima – akademskim kiparom Hrvojem Bilandžićem i dizajnerom i arhitektom Daliborom Stošićem. Uskoro se očekuje potpisivanje ugovora za izradu glavnog projekta. Temeljem izrađene projektne dokumentacije ishodit će se građevinska dozvola te zatim krenuti u javnu nabavu za izvođenje radova i skulpture.

Samo projektno rješenje spomenika s javnim parkom odobreno je od roditelja stradale djece, predstavnika udruge, te se može nastaviti s daljnjom razradom u glavni projekt.

spomenik poginuloj djeci

Nakon GK Ploče iza Grada, u subotu GK Grad

U namjeri što značajnijeg uključivanja građana i dobivanja izravnih informacija o dnevnim problemima s kojima se susreću, gradska uprava, u suradnji i koordinaciji s gradskim kotarima, pokrenula je ciklus zborova građana. U subotu je tako u Lazaretima održan zbor građana Gradskog kotara Ploče iza Grada. – ‘Dijalog s građanima je važan, bitno je čuti što građane muči, njihove prijedloge i primjedbe i na taj način direktno komunicirati. Ohrabrujuće je vidjeti ovoliki broj ljudi jer to znači da imaju povjerenje u institucije, a na nama je da opravdamo to povjerenje’, rekao je gradonačelnik Franković i najavio idući zbor građana u GK Grad, gdje su od zadnjeg susreta učinjeni značajni pomaci.

Već iduću subotu, 16. ožujka, uslijedit će zbor građana Gradskog kotara Grad, a potom i zborovi građana i na ostalim područjima grada.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 13. ožujka 2024.

Pročitajte još

LED EKRANI NA 6 LOKACIJA Postavlja se oprema za zonu posebnog prometnog režima

Dulist

POHVALNA AKCIJA ŽUPE SV MIHAJLA Kupljen prijeko potreban uređaj za rano otkrivanje autizma

Dulist

Franković poručio diplomantima RIT-a: ‘Budite blagi prema ljudima oko sebe pa će vam se tako i vratiti’

Dulist