GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad dubrovnik00
mato frankovic grad dubrovnik
Na računima dubrovačkih obitelji godišnje i do 680 eura više

Sukladno najavama, Grad Dubrovnik neće povećavati stope poreza na dohodak nego će iste zadr­žati na postojećim razinama od 20 i 30 posto, a od 1. siječnja 2024 godine ukida prirez koji sada iznosi 10 posto. Ovo porezno opterećenje u gradsku blagajnu donijelo je 2.387.952,28 eura (17.992.026,46 kuna) u prošloj godini, a sada će taj novac ostajati na računima građana, odnosno dubrovačke obite­lji samo će zbog ovih izmjena godiš­nje raspolagati s većim primanjima u iznosu od 615 do 680 eura. Kako će se nove porezne politike odraziti na povećanje primanja građana Dubrov­nika: na računima građana s bruto plaćom od 1500 eura ostat će u pro­sjeku 265 eura više na godišnjoj razini, na računima građana s bruto plaćom od 2000 eura ostat će u prosjeku 387 eura više na godišnjoj razini, dubrovač­koj obitelji s dvoje djece na računu će godišnje ostati 680 eura više i u dubro­vačkoj obitelji s jednim djetetom na računu će godišnje ostati 615 eura više.

Ovim odlukama Grad Dubrov­nik svrstao se među gradove koji neće mijenjati poreznu politiku na štetu svojih građana čime će nova porezna reforma Vlade Republike Hrvatske u potpu­nosti ići u korist zaposlenih građana i povećanju njihovih primanja.

Andy Warhole
Listopad zabilježio 9 posto više noćenja i 22 posto više dolazaka

Uspješan ishod ove sezone u Dubrov­niku zaokružio je izvrstan listopad u kojem je ostvareno 338.563 noćenja, što predstavlja povećanje od 9 posto u odnosu na prethodnu 2022. godinu. Prema podacima sustava za prijavu i odjavu turista eVisitor, zabilježeno je 116.914 dolazaka, odnosno 22 posto više nego lani.
Upravo ovaj jesenski mjesec bro­jao je vrhunska sportska, kulturna i gastronomska događanja koja su pri­vukla brojne posjetitelje, ali i domaće stanovništvo.

Nakon sjajnog završetka rujna koncer­tom jazz pjevačice Ines Tričković ispred crkve sv. Vlaha Homage to Erik Satie, u listopadu je u području sporta uslije­dilo: Međunarodna auto brdska utrka 23. Nagrada Dubrovnika ‘Memorijal Željko Đuratović’ ‘Trofej Dubravko Čikor’, EARTH, SEA& FIREtriatlon u Dubrov­niku, Nagrada Ragusa Racing 2023., Prvenstvo Republike Hrvatske u auto­slalomu, prvo izdanje Dubrovnik Spar­tan Traila. U području kulture i turizma: Andy Warhol: Ja sam niotkud – izložba jednog od utemeljitelja pop-arta u svi­jetu, Izložba Mersada Berbera ‘U čast Dubrovniku’, Jesenji glazbeni moskar – Dubrovački simfonijski orkestar, pred­stava Candide ili Optimizam – Voltaire, Kazalište Marina Držića, Izložba Muzej Domovinskog rata Dubrovnik ‘Dani ponosa – oslobađanje dubrovačkog područja 1992.’, Drugi međunarodni festival i natjecanje zborova, jubilarni 10. Good Food Festival: radionice pri­premanja dubrovačkih slastica te jela tradicionalne hrvatske kuhinje, temat­ske večere, večeru s Michelin Star Che­fom, posebne menije u dubrovačkim restoranima, gastro ture, Pizza festival Dubrovnik – street food manifestacija održana u prostorima TUP-a uz svakod­nevni glazbeni program koji je oživio i popunio bivšu tvornicu ugljenografit­nih proizvoda: Kuzma & Shaka Zulu, DJ Maha, Grše i Songkillersi.

Banner 300x250 DU 1

Sjajna posezona nastavila se i u stude­nom Festivalom svjetla Lumiart. Dubro­vačke znamenitosti i ulice postale su kulisa svjetlosnih instalacija i interaktiv­nih projekcija u sklopu 3. izdanja Festi­vala svjetlosti Lumiart Dubrovnik.

Godina 2023. do 31. listopada bilježi 20 posto više dolazaka i 9 posto više noćenja u odnosu na pret­hodnu, a najbrojniji gosti su tradicionalno iz Uje­dinjenog Kraljevstva i SAD-a, a potom slijede Francuska, Njemačka, Hrvatska, Irska, Australija, Španjolska, Finska, Kanada.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 8. studenog 2023.

Pročitajte još

Tko je u ponedjeljak i utorak bez struje?

Dulist

Franković povodom Godine UNESCO-ve svjetske baštine poručuje: “Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo obveza prema prošlosti, ona je i zavjet budućnosti”

Dulist

UTRKA S POGLEDOM Dubrovnik Spartan Trail spojio sport, prirodu i kulturu

Dulist