Kultura

PAOLO TIŠLJARIĆ Novu otvaramo s ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ i Cvijetom Zuzorić…

KMD PAOLO TISLJARIC01

Ravnatelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić ne krije zadovoljstvo 2023. godinom, a koja je iznjedrila hvaljene naslove i reprezentativne nominacije.

-Kazalištu Marina Držića 2023. godina donijela je zanimljiv i raznolik kazališni program, a s ponosom ističemo da je naše programe u toku godine posjetilo preko 17 tisuća gledatelja. Iza nas je godina u kojoj smo zajedno istraživali dramske klasike i dubrovačku književnost, upoznavali suvremene hrvatske dramske pisce i uživali u brojnim gostovanjima. Ostvarili smo četiri samostalne premijere: ‘Čarobni frulaš’, ‘Dječak’, ‘Candide ili Optimizam’ i ‘Kraljice’, a koprodukcije su nas povezale s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu s kojim smo realizirali predstavu ‘Majka Hrabrost i njezina djeca’, kao i dugo očekivanu koprodukciju s Dubrovačkim ljetnim igrama ‘Vidi kako Lokrum pere zube’. S našim repertoarnim predstavama gostovali smo u Varaždinu, Zadru, Osijeku, Bjelovaru, Vinkovcima, Sisku, Tivtu i Metkoviću, a ugostili smo desetak ponajboljih predstava iz cijele države, među kojima se ističu gostovanja kazališta Kerempuh iz Zagreba s predstavom ‘Škrtac’, HNK Osijek s ‘Dva u jedan’ i HNK Split s ‘Tihom noći’. Naše predstave pokazali smo na festivalima: Marulićevi dani, BOK fest, Festival glumca i Prolog, a s posebnim ponosom ističemo međunarodno gostovanje predstave ‘Hamlet-evidencija zločina jedne monarhije’ u mjestu Hradec Kralove u Češkoj na festivalu Klicperovo Divadlo. Ponosimo se nominacijama za Nagradu hrvatskog glumišta za predstavu ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ u kategorijama najbolja sporedna ženska uloga – Mirej Stanić, najbolje dramatizacija – Marijana Fumić i najbolja kostimografija – Ana Mikulić, kao i nominacijom za najbolju predstavu u cjelini ‘Candide ili Optimizam’ za nagradu ‘Zlatni studio’. Uz pomoć Ministarstva kulture i medija i Grada Dubrovnika završili smo projekt sanacije stubišta i hodnika ispred loža, kao i projekt instalacije sustava grijanja i klimatizacije u Velikoj dvorani i prostorijama za zaposlenike – nabrojao je Tišljarić.

Novu godinu Kazalište Marina Držića započinje jednom reprizom i jednim gostovanjem.

-Repriziramo ‘Candide ili Optimizam’ a u goste nam dolazi ‘Mala Frida’, najnagrađivanija predstava za djecu i mlade prošle godine, koja je inspirirana djetinjstvom umjetnice Fride Kahlo. Slijedi nam kazališna premijera predstave ‘Vidi kako Lokrum pere zube’, a započinju probe za predstavu ‘U potrazi za Cvijetom Zuzorić’ autorice Marijane Fumić u režiji Aide Bukvić – otkrio nam je ravnatelj teatra.

Pročitajte još

[FOTO] Ansambl LADO oduševio publiku u parku Gradac!

Dulist

75. IGRE Kroz razgovore o Jupi prisjećanje na zlatno doba Dubrovnika i Igara

Dulist

VEČERAS U DVORU Kvartet Arod donosi glazbenu čaroliju

Dulist