Kultura

Paljetak s učenicima obilježio 50 godina zbirke ‘Miševi i mačke naglavačke’

Paljetak s učenicima obilježio 50 godina zbirke 'Miševi i mačke naglavačke'

Dvanaesta Noć knjige, koja se tradicionalno organizira u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava (23. travnja) i Dana hrvatske knjige (22. travnja) i ove se godine obilježava u Dubrovačkim knjižnicama.

Fokus ovogodišnje Noći knjige je umjetna inteligencija koja prerasta u društveni fenomen. Najavljena kao temelj četvrte industrijske revolucije, pred čovjeka postavlja niz izazova te filozofskih i etičkih pitanja. U prvom danu obilježavanja, u petak u ogranku Lapad, Noć knjige započela je književnim susretom učenika OŠ Lapad s Lukom Paljetkom gdje su zajedno obilježili 50 godina postojanja zbirke šaljivih pjesama ‘Miševi i mačke naglavačke’, rođendanskom zabavom čitateljskog kluba ‘Zumići’, a u popodnevnim satima mališani su imali priliku poslušati pripovjedačicu Vanju Balent koja je ispripovijedala priču ‘Nekada davno iza sedam gora i iza sedam mora…’a, nakon pripovijedanja održan je otvoreni sastanak Čitateljskog kluba za mlade.

U suradnji s Informatičkim klubom Futura, na Odjelu za djecu i mlade Dubrovačkih knjižnica, Krešimir Barbarić je održao dvije radionice za djecu. Na prvoj radionici, djeca od 5 do 10 godina imala su priliku raditi s Cubetto drvenim robotima koji se koriste za učenje djece logičkom razmišljanju. Set je uključivao Cubetto kontrolnu ploču i blokove za davanje naredbi. Djeca su postavljala blokove na ploču kako bi zadali naredbe robotu, a cilj je bio da se robot kreće do određene točke izbjegavajući prepreke. Na drugoj radionici namijenjenoj djeci od 10 do 15 godina, polaznici su poslušali kratko predavanje o povijesti umjetne inteligencije gdje je cilj bio objasniti koncepte i tehnologije koji se koriste u generativnoj umjetnoj inteligenciji, educirati polaznike o mogućnostima i javno dostupnim alatima te kako se njima služiti. Nakon predavanja, polaznici su u praktičnoj primjeni naučili generirati vlastite slike i tekstove koristeći prethodno opisane alate.

U ogranku Mokošica održane su dvije radionice za djecu. Na prvoj radionici, polaznici od 4 do 9 godina zajednički su stvorili priču odabirom nasumičnih ceduljica iz prethodno pripremljenih smjernica. Cilj ove radionice bio je stvoriti zanimljivu priču s protagonistima. Na drugoj radionici, stariji polaznici su stvarali priču koristeći slijed od 7-10 fotografija koje su integrirali u priču. Nakon se raspravljalo o umjetnoj inteligenciji u svakodnevnom životu. Cilj radionice bio je potaknuti sudjelovanje polaznika u stvaranju priče, prepoznavanje uzoraka, korelacija i razmišljanja o cjelini koristeći se igrom.

U ogranku Cavtat održana je radionica izrade robota od korisnog otpada namijenjenu djeci predškolskog uzrasta i učenicima nižih razreda osnovne škole. Prethodno su se polaznici upoznali sa slikovnicom “Roboti” Krešimira Huseinovića te su slušali skladbe inspirirane znanstvenom fantastikom. Imali su priliku naučiti zanimljivosti o robotima, njihovoj upotrebi te o mogućim koristima i štetama koje roboti mogu donijeti. Na kraju je istaknuta važnost ljudskog života i vrijednosti koje ljudi donose, a koje roboti nikada neće moći potpuno zamijeniti. Tijekom radionice polaznici su izradili robot koristeći koristan otpad.

Renata Zlatković, knjižničarka Dubrovačkih knjižnica u ogranku Montovjerna održala je dvije radionice za učenike osnovnih i srednjih škola. U OŠ Župa dubrovačka učenici su prisutvovali psihološkoj radionici o autizmu, gdje su se i upoznali s romanom “Kao moj brat”, a učenici Ekonomske i trgovačke škole Dubrovnik sudjelovali su na radionici o poremećajima hranjenja.

U Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad, Slavica Stojan, predsjednica Matice hrvatske ogranka u Dubrovniku, održala je predavanje o Marku Bruereviću, pjesniku i diplomatu čija se 200. obljetnica smrti obilježava ove godine. ​​Marko Bruerević, poznat i kao Marc Bruere Desrivaux, bio je francuski književnik koji je svojim radom na četiri jezika dao značajan doprinos plurilingvizmu u hrvatskoj književnosti na prijelazu 18. u 19. stoljeće u Dubrovniku. Najpoznatiji je po svojim kolendama, koje su u to vrijeme bile najpopularniji oblik prigodničarske poezije u Dubrovniku. Iako su kolende bile prostodušan izraz privrženosti, prijateljstva i ljubavi, Bruerević ih je svojim toplim, duhovitim i iskrenim stilom podigao na razinu prave poezije. Njegove poslanice i kolende obiluju refleksijama o prijateljstvu, mladosti, ljepoti i ljubavi, a u njih je utkao elemente pučkog govora i folklorne baštine. Bruerevićeva poezija smatra se jednim od najboljih književnih ostvarenja u Dubrovniku na kraju Republike.

Nakon predavanja, u Saloči od zrcala zbor Blasius je pod ravnanjem voditeljice Maje Marušić izveo program starih majstora te popularnih dalmatinskih i zabavnih pjesama na kojima su se našle pjesme La, la, la, je ne l’ose dire, Dindirin, dindirin, Weep, o mine eyes, Il est bel et bon, Chi la gagliarda, Ako spavaš vilo moja, When I fall in love, Yesterday, Smile i druge. U programu su sudjelovali i učenici Umjetničke škole Luke Sorkočevića: violončelistica Iva Nodilo i Marta Kekez uz klavirsku pratnju Alberta Frke te gitarist Teo Dabelić.

Prigodan program nastavlja se i tijekom vikenda u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad, a u nedjelju, 24. travnja 2023. s početkom u 19 sati dr.sc. Davor Ljubimir održat će predavanje na temu Bespuća umjetne inteligencije. Na predavanju će se istražiti odnos između prirodne i umjetne inteligencije, te ono čime se ChatGPT sam predstavlja: da je revolucionaran i da mu je, kao umjetnoj općoj inteligenciji, misija koristiti čovječanstvu. Središnja pitanja su o tome u kakvom je stanju današnje podvojeno čovještvo, i prema kojim idejama i pod koju cijenu ga umjetna inteligencija navodno hoće unaprijediti. Nakon predavanja, u 20:30 dubrovački pjesnici će se svojom kreativnošću suočiti s umjetnom inteligencijom u poetskom razgovoru. Sudjeluju: Tajana Martić, Lucijana Pendo, Ivan Cikatić i Adem Gušić. Za kraj programa, u prizemlju Narodne knjižnice Grad u 21:30 održat će se otvorenje izložbe pod nazivom ARTificial intelligence na kojoj sudjeluju dubrovački umjetnici: Marta Baće, Mišo Baričević, Vedran Grabovac, Marija Koprivica, Maja Kovačević, Valter Kožul, Robert Kralj, Tomislav Kralj, Maro Kriste, Maca Lučić, Anamarija Obradović, Dijana Rajić, Karja Tolja i Josip Škerlj.

Foto Vedran Levi, Dubrovačke knjižnice

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist