Aktualno

Ovaj tjedan nam stiže prvi pravi toplinski val!

vrucina onofrijeva02

Ovaj tjedan stiže prvi pravi toplinski val, najavljuje DHMZ koji je objavio posebno upozorenje i umjerenu opasnost od toplinskog vala za Dubrovnik u četvrtak, a u petak veliku opasnost. Osim nas, veliku opasnost od toplinskog vala ima i Osijek, Zagreb, Karlovac i Split.

Sljedećeg tjedna se u cijeloj središnjoj Europi, na Balkanu i istočnoj Europi očekuju temperature koje će prelaziti 30 stupnjeva, prognozira servis Severe Weather Europe. Najviše temperature predviđaju se za središnju Europu i Balkanski poluotok. Glavni uzrok za ovaj nadolazeći toplinski val je toplinska kupola. Kada dođe do dužeg perioda stabilnog vremena, ovaj fenomen pojačava intenzitet toplinskog vala. Inače, toplinska kupola je uobičajen ljetni obrazac u Europi i Sjevernoj Americi, iako se može pojaviti i u jesen. Toplinska kupola djeluje kao poklopac koji zadržava toplu zračnu masu i pritišće je prema tlu. To rezultira lijepim, stabilnim i često sušnim s vremenom s minimalnim šansama za padaline ili oblake.

U razdoblju od srijede do petka najtoplija zračna masa kreće se od Italije prema središnjem Balkanu, a na ta dva područja se predviđaju maksimalne temperature koje dosežu blizu 40 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte još

TAKSISTI HUMANITARCI Novo udruženje Taxi i Uber vozača Grada Dubrovnika

Dulist

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist