Obogatite svoj Božić tradicionalnim receptima koje su nam dobre volje ustupili iz Udruge Deša Dubrovnik. Gospođa Jany Hansal poslala nam je recepte koji su se brižno čuvali i njegovali kroz dubrovačku povijest.
MANTALA
Tradicionalni recept koji se pripremao u cijelom dubrovačkom kraju i to odmah či bi se grožđe pobralo i odnijelo doma. Domaćice bi tražile od plavca, plavke ili dalmatinke netom iscijeđeni sok – mošt, koji bi se stavio u veliki lonac i kuhao.
Recept od moje majke:
30 litara mošta u kojeg dodajemo odmah kore od naranče, koje su se sušile u kuhinji od
prošle zime i sve ukuhati na jednu trećinu (1/3). Dobijemo 10 litara varenika u kojeg dodavamo predrtu pšenicu, i to otprilike 200gr na jednu litru varenika ( otprilike dva kilograma).
Kuhamo oko pola sata i pred kraj dodamo malu ožičicu mljevenog klinčića i malu
ožičicu muškatnog orašćića. Pred kraj mantale doda se mjendula ili čak pinjola (po mljetskom receptu).
Mantala je gotova kad drvena ožica stoji uspravno u smjesi.
Kad je sve gotovo, mantala se izlijevala u mokri ubrusac u drvenu škrabicu. Po vrhu bi
se posula sa kanijelom (tradicionalni izraz za cimet).
Za dan dva bi se okrenula, stavilo bi se lišće od naranče ili lovora i spremilo visoko na kredencu i taj slasni kolač svi bi čekali do Božića.
KONTONJATA
Zrele mrkatunje (dunje) skuhati u malo vode, propasirati i dodati istu težinu cukara. Kuhati na laganoj vatri i miješati dok se ne zgusne, a na kraju dodati sok od dva limuna. Izliti u starinske kalupe, ostaviti preko noći, a potom izvaditi i složiti na listove lovorike ili naranče. Čuvati u kartonskoj kutiji s rupicama do Božića.
Iznijeti na božićnu trpezu i poslužiti s kupicom prošeka ili rozulina.
BRUŠTULANI MJENDULI
Puna kikara mjendula
Pola kikare voda
Pola kikare cukara
Sastojke miješati na vatri petnaestak minuta.
ARANCINI
Pola kilograma kora od naranče, grejpa ili limuna
Pola kila šećera
Šećer za posipanje
Masni papir
Pola kilograma kora prokuha se u vodi, na jedan "ključ", odmah se digne s vatre i prolije se
vruća voda, stavi se hladna voda i tako sedam puta.
Kore se istresu na stol, izrežu se na fašice, širine pola centimetra, izmjere se i istu količinu šećera zajedno se stavi u veliku teću te se mješa dok ne ispari sva voda i šećer se uhvati oko korica (petanest do dvadeset minuta). Na kraju se sa dvije vilice vadi i stavlja na masni papir na hrpicu šećera, te se onda stavlja na masni papir da se suši.
Sutradan se može zatvoriti u tegle.