Grad

OTVORENO PISMO Građani spremni na rušenje nelegalno izgrađenih objekata Pašalićeve marine!

OTVORENO PISMO Građani spremni na rušenje nelegalno izgrađenih objekata Pašalićeve marine!

Građani Lapadske obale, njih 113, uputili su gradonačelniku Matu Frankoviću, ali i medijima otvoreno pismo zbog kako navode, problema koje je građanima Lapadske obale prouzročila gradnja Marine Gruž i novim intervencijama u prostoru za koje smatraju da su ‘nelegalne, izvan obuhvata koncesije i protivne građevinskoj dozvoli’.

-Ovim pismom Vam se obraćamo za pomoć i zaštitu naših građanskih prava – navode građani, a pismo su uputili vijećnicima i predsjendiku Gradskog vijeća Marku Potrebici te Upravnom odjelu za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje i Upravnom odjelu za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša

Od gradonačelnika traže da:
1) po hitnom postupku zatražite inspekcijski nadzor i provjerite usklađenost novih dogradnji na ulazu u buduću Marinu Gruž, koje ulaze u obuhvat ceste s pratećom javnom infrastrukturom koja je planirana rekonstrukcijom Lapadske obale i onemogućuju ovu za građane važnu investiciju,
2) skinete s dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, zakazane u petak, 21. srpnja 2017. točku 7. ‘Prijedlog odluke o dodjeli koncesije za posebnu upotrebu pomorskog dobra za privremeni smještaj građevina, strojeva i opreme na čest. zem.1347/1 k. o. Gruž.’ kojom investiroru dajete u koncesiju parcelu parkinga između Hotela Lapad i pumpe na Orsanu.
3) organizirate sastanak predstavnika građana Lapadske obale i nadležnih pročelnika u što skorijem roku, kako ne bi prošlo 30 dana u sklopu kojih po zakonskoj osnovi imamo pravo na građansku samopomoć – organizirano rušenje nelegalno izgrađenih zidova!

Za svoje su zahtjeve naveli i obrazloženje:
-Tvrtka Laguna Trade d.o.o – Marina Frapa prošlog je tjedna izgradila nove zidove pored samog ulaza u Marinu, kojim je zašla do same sadašnje cestovne površine Lapadske obale, a sam prilaz i betonska rampa, kao i nastavljajuća betonska infrastruktura s podzidima, mostom, kamenom i metalnom ogradom, po našoj procijeni je najmanje 6 metara ušla u obuhvat javne površine na kojoj je planirana gradnja cestovne infrastrukture u projektu uređenja Lapadske obale.

Od prvog dana, dobivanja koncesije odlukom Vlade i zaobilaženjem lokalne vlasti, a sve suprotno odluci Upravnog suda u Splitu od 29. rujna 2014. kojom je poništena odluka o dodijeli koncesije, koncesionar i investitor se ponaša bez ikakvog ljudskog pristupa prema svom budućem susjedstvu i stanovnicima Lapadske obale. Nastavak na taj šerifski pristup je i izgradnja navedenih zidova kojima je građanima zapriječena mogućnost parkiranja u blizini. Vrhunac svega je izgradnja izvan obuhvata, jer koliko smo upoznati preko tog područja, tzv. Škara je koncesionar dobio samo pravo pristupa i polaganja kabela, a ne i izgradnju betonske infrastrukture na istom. Sadašnje stanje objekta onemogućava realizaciju projekta Lapadske obale, što koncesionara očito nije nimalo briga. Ali nas je briga i od životne nam je važnosti. Smatramo da bi trebalo biti briga i gradonačelnika i kompletnu gradsku upravu, kao i sve vijećnike Grada Dubrovnika i same građane.

Zato Vam se i obraćamo ovim Otvorenim pismom kako biste stali na stranu građana i onemogućili bespravne zahvate u prostoru, koji onemogućuju normalni život građana koji žive na ovom potezu, ali i svih drugih koji koriste taj prostor. Na Vama je zadaća i odgovornost čuvanja zakonitosti u prostoru, zaštite građana, a u krajnju ruku i mogućnost političkog pritiska prema investiroru koji izlazi izvan zakonitih gabarita vlastite koncesije i same dozvole.
Smatramo da je navedena gradnja bespravna. Također smatramo da je sama Marina Gruž izgrađena suprotno UPU Gruškog zaljeva i zahtjevamo da gradske službe, inspekcija i sve nadležne službe obavijestite i pokrenete, kako bi se investitoru, tvrtki Laguna Trade d.o.o – Marina Frapa poslala jasna poruka da se nalazi u gradu koji štiti svoje građane, zakonitost odluka i javni prostor.

Također napominjemo, da su dobrodošli svi investirori i svaki projekt koji će poštovati i građane koji ovdje žive. Interes investirora se ne može i ne smije staviti ispred interesa građana. Stoga očekujemo da ćete kao izabrani predstavnici građana pokazati odlučnost u rješavanu ovog slučaja, svesti investirora u zakonom zadane gabarite, a građane primiti na razgovor kako biste nas izvijestili o poduzetom.

Napominjemo, da je izgradnja izvršena prošlog tjedna i očekujemo hitnu reakciju gradske vlasti i uprave, jer inače smo spremni, u skladu sa institutom građanske samopomoći pokrenuti vlastitu akciju, prosvijede i rušenje nelagalno izgrađenih objekata u zakonom zadanom roku od 30 dana.

U svijetlu svega navedenog, očekuejmo da ćete s predstojeće sjednice Gradskog vijeća skinuti točku 7. i odgoditi odluku o tom pitanju za neku buduću sjednicu. Ionako je u tijeku moratorij na izvođenje građevinskih radova u sezoni pa se tim odgađanjem neće nanijeti nikakva šteta investitoru, a može mu se poslati vrlo jasna politička poruka.

Također smatramo, da davanje navedene čestice, u naravi parkinga u najam investitoru za simbolični iznos od 6.000 kuna mjesečno je pogrešna odluka. Naša osnovna ideja je da taj parking treba ući u sustav naplate javnih parkinga pod okriljem Sanitata, kako bi bio dostupan svim građanima Dubrovnika. U slučaju da Grad uistinu želi dati koncesiju na navedeno područje, smatramo da treba provesti javni natječaj na koji ćemo se i mi sami javiti i spremni smo dati veći mjesečni najam od navedenog simboličnog iznosa kojim se ide na ruku investitoru.

Međutim, ponavljamo i ističemo, smatramo da taj parking treba biti javno dostupan svim građanima Dubrovnika i da bi se na eventualni natječaj za koncesiju navedenog područja trebala javiti gradska tvrtka Sanitat i omogućiti svim žiteljima, posjetiteljima i građanima slobodno parkiranje u sklopu sustava naplate u cijelom Gradu.
Očekujemo Vašu hitnu reakciju, očitovanje na naše zahtjeve i poziv na razgovor o ovom svima nam nametnutom problemu na Lapadskoj obali – navode u otvorenom pismu građani Lapadske obale.

Otvoreno pismo gra_ana Lapadske obale

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović