Kultura

OTVORENA IZLOŽBA ‘COLOURS OF LIFE’ Umjetnost je najčvršći most duhovnosti

‘Colours of Life’ naziv je međunarodne izložbe koja se u organizaciji Hrvatsko-talijanske udruge Rim i njene predsjednice Svjetlane Lipanović otvorila u petak navečer u palači Sponza. Dubrvačkoj publici svojim su se djelima predstavili hrvatski, talijanski i argentinski umjetnici: Bruno Bulaja, Stanko Ivanković, Margareta Krstić, Ante Milas, Maria Pacheco Cibils, Daniela Rebuzzi, Stipe Renić, Veronika Šulić i Ivana Jovanović Trostmann.
-Umjetnost je oduvijek bila savršeni način da se ispriča ljepota, ali i neugodne istine koje je često nemoguće izraziti riječima. U modernom Babilonu raznih jezika umjetnička djela komuniciraju direktno velikom, neposrednom snagom sa srcima ljudi, prenoseći univerzalnu, snažnu poruku rođenu u umjetnikovoj duši – zapisala je u katalogu koji prati izložbu Svjetlana Lipanović.
Kako je Lipanović istaknula na otvorenju izložbe, na djelima ovih umjetnika vide se različiti prikazi stvarnosti.
-Ovi slikari koji sa svojim djelima potvrđuju njihov neosporni talent prikazali su realnost kako je oni vide i što ona predstavlja za njih. Smatram da će svatko moći pronaći jednoga slikara i kipara s kojim se može identificirati i kao pred magičnim čarobnim ogledalom pronaći samoga sebe – rekla je Lipanović.
Izložbu je otvorila sveučilišna profesorica dr. sc. Katja Bakija.
-Ova izložba još je jedna potvrda vrijednosti međunarodne suradnje, odnosno pokazatelj kako je umjetnost najbolji, najčvršći i najkvalitetniji most duhovnosti koji povezuju ljude bez obzira na to gdje žive, rade i stvaraju. Svaka umjetnost pa i likovna, svaka kreativna djelatnost i cjelokupno ljudsko stvaralaštvo označeno je temeljnim ljudskim pitanjima koja svaki čovjek u životu postavlja tražeći smislene odgovore za sebe – rekla je te istaknula kako je umjetnički doživljaj i izričaj način viđenja svijeta samog umjetnika u tom svijetu.
– Svaki od umjetnika koji nam se predstavlja, predstavlja jedan svoj duhovni univerzum – rekla je te istaknula kako je svako stvaranje kroz povijest obilježeno temeljnom čovjekovom borbom pa tako i umjetnika da ostave trag u neumitnom tijeku prolaznosti.
Izložba ostaje otvorena do 9. listopada 2023. godine.

Pročitajte još

‘KOLENDE U DUBROVAČKOM PRIMORJU’ Predavanje Ivice Kipre i Mata Katičića u Slanom

Dulist

U NEDJELJU Koncertna šetnja ‘Druga strana povijesti: Kamara od posjeda’

Dulist

OTVORENA IZLOŽBA O životinjskom svijetu u književnom stvaralaštvu Marina Držića

Dulist