Kultura

Otvara se izložba “Putovima svetoga Vlaha”

Otvara se izložba "Putovima svetoga Vlaha"

Izložbu "Putovima svetoga Vlaha"  otvorit će večeras biskup Mate Uzinić u predvorju Kazališta Marina Držića s početkom u 19.30 sati.

Izložbu je organizirao Europski dom Dubrovnik u suradnji s Dubrovačkom biskupijom i udrugom Festa Dubrovnik, a bit će otvorena svaki dan do 4. veljače u periodu od 10 do 12 i od 16 do 19 sati.

O izložbi
Tijekom petnaestogodišnjeg istraživanja o sv. Vlahu Caleb Bach kupio je ili dobio na poklon mnoštvo knjiga, fotografija i predmeta koji svjedoče o globalnoj popularnosti ovoga sveca. Nakon što je tijekom tijekom Feste sv. Vlaha 2012. posjetio Dubrovnik, u dogovoru s Adrianom Kremenjaš-Daničić odlučio je veći dio svoje zbirke pokloniti Dubrovniku. Ovime su stvoreni preduvjeti za otvaranje Međunarodnog istraživačkog centra svetoga Vlaha u kojemu će domaći i inozemni stručnjaci, posebice povjesničari umjetnosti, teolozi, povjesničari, etnolozi i restauratori moći istraživati različite aspekte štovanja dubrovačkoga parca diljem svijeta. Dubrovačka biskupija prihvatila je skrbništvo nad doniranim predmetima koji će do otvaranja centra biti pohranjeni u Europskom domu Dubrovnik.
Na izložbi tijekom Feste sv. Vlaha 2013. predstavljen je dio zbirke Caleba Bacha zanimljiv najširoj publici: fotografije, plakati, napjevi, knjige, kipići, inkunice i uporabni predmeti iz više država. Izloške je odabrala Adriana Kremenjaš-Daničić. Uz tehničku podršku Antee Glumac Barbir izložbu je postavila Maja Nodari.

O donatoru
Caleb Ives Bach rođen je 24. prosinca 1939. u Berkeleyu (Kalifornija). Nakon dodiplomskog studija okolišnog dizajna na Sveučilištu Berkley prelazi na japanske studije. Od 1965. do 1975. radi za Središnju obavještajnu agenciju (CIA) u Urugvaju, Boliviji, Meksiku i Portugalu. Od 1975. do 1995. predaje povijest umjetnosti na privatnim srednjim školama, najduže na Deerfield Academy (Massachusetts). U isto je vrijeme umjetnički urednik dvomjesečnika „Americas Magazine“, časopisa za kulturu Organizacije Američkih Država. Američka Nacionalna zaklada za društvene znanosti imenuje ga 1990. učiteljem-istraživačem za saveznu državu Massachusetts, nakon čega dobija stipendiju za istraživanje o svetome Vlahu u trajanju godine dana, međutim, čitavo istraživanje traje oko 15 godina. Rezultate objavljuje 1997. u skripti od 425 stranica. Veći dio tih tekstova 2004. Armand Tchouhadjian objavljuje u svojoj knjizi o sv. Vlahu na francuskom jeziku. Suradnju s Europskim domom Dubrovnik Caleb Bach započinje 2011. godine i zajedno s Adrianom Kremenjaš-Daničić uređuje knjigu Saint Blaise: Veneration Without Boundaries, objavljenu 2012. Caleb Bach živi u Andoveru u blizini Bostona.
 

Pročitajte još

Glazbena radionica Sorgo započinje novi ciklus koncerata

Dulist

[FOTO] UNIŠTENJE U FLORI Prva samostalna izložba Josipe Vlašić u Dubrovniku

Dulist

KONCERTI U TAJNIM VRTOVIMA Kvartet Sorkočević ispred Kuće Bukovac

Dulist