Kultura

Otvara se izložba o ljekovitom bilju

prirodoslovni

U Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik 4. prosinca s početkom u 19 sati otvorit će se izložba „Otrov i lijek skriven u biljci“, autorica Mirjane Vrbek i Suzane Buzjak. 

Izložba je realizirana u suradnji s Hrvatskim prirodoslovnim muzejem iz Zagreba.  Autor likovnog postava je Ante Serdar.

Na izložbi će biti predstavljene 44 vrste ljekovitog bilja, koje su se kroz povijest ljudskog roda koristile u pučkom liječenju i farmaceutskoj industriji. Iako čak 22 vrste mogu biti i smrtonosne, njih šest ima komercijalnu upotrebu na tržištu. Bit će predstavljeni i eksponati otrovnog bilja preparirani poliesterskim smolama, jedinstvenom metodom koju je razvio Prirodoslovni muzej Makedonije te eksponati biljaka prepariranih epoksidnim smolama, novom metodom koju su razvile kustosice Botaničkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Obje metode pružaju nove mogućnosti u prezentaciji i čuvanju herbarijskog materijala, a omogućuju vjernije i dugotrajnije zadržavanje prirodnog izgleda i boje biljke.

U sklopu izložbe bit će uređena i tzv. travareva soba, prostor u kojem se obavljala destilacija i priprema ljekovitih trava.

Danas se u svijetu koristi oko 300 000 ljekovitih biljaka, a gotovo 40 posto lijekova na tržištu sadržava kemijske tvari koje potječu iz biljaka. Manje je poznato da su neke biljke od kojih se spravljaju moćni lijekovi otrovne, pa i smrtonosne. Stoga se ovom izložbom želi skrenuti pozornost na činjenicu kako lijek uzet iz prirode ujedno može biti i otrov ukoliko se nestručno upotrebljava.

Pročitajte još

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist

Otvorenje izložbe “Slatki i grki Vojnovićev fundus” u Narodnoj knjižnici Grad

Dulist

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na Mostar Sevdah Reunion na Orsuli

Dulist