Aktualno

Otkazi i u Dubrovniku?

Otkazi i u Dubrovniku?

Hrvatski Telekom vjerojatno će otkaze dijeliti i u Dubrovniku. Tako se barem da naslutiti iz vrlo šturog odgovora koji nam je stigao iz ove kompanije

vezano za odluku o otpuštanju ukupno 450 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Iako nam na naš upit o tome ima li među viškom radnika i onih s područja Dubrovnika, iz vrlo šturog odgovora dalo bi se naslutiti da ima.

– Tehnološki višak u 2012. godini utvrđen je u gotovo svim poslovnim jedinicama kompanije, a smanjenje broja zaposlenih realizirat će se u prvom tromjesečju ove godine. Obzirom da je proces zbrinjavanja viška radnika tek započeo, ne možemo govoriti o detaljima – i to je sve što nam je iz HT-ovo Odsjeka za odnose s javnošću odgovoreno.

HT se opširnije oglasio zato putem svojih stranica ističući kako „u okviru programa restrukturiranja Hrvatski Telekom planira smanjiti broj zaposlenih za oko 450 radnika“.

–  Razlozi za smanjenje broja zaposlenih vezani su za trendove na telekom tržištu i nove okolnosti poslovanja. Osim globalnog trenda pada prihoda od osnovnih telekom usluga, smanjenja ukupne vrijednosti hrvatskog telekom tržišta s 15 na 13 milijardi kuna u zadnje tri godine, sve jačeg utjecaja konkurencije, regulatornih promjena te smanjene kupovne moći u Hrvatskoj, značajan utjecaj imaju i ulaganja kompanije u napredne tehnologije, razvoj usluga i infrastrukture te unapređenje poslovnih procesa – navodi se u priopćenju HT-a, uz naravno napomenu kako „procesu smanjenja i zbrinjavanja viška radnika HT pristupa s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću“.

Sindikalisti pak ne misle tako. naime, Hrvatski sindikat telekomunikacija navodi kako u HT-u nema viška radnika, „ali Uprava HT-a mora većinskom vlasniku Deutsche Telekomu i ostalim dioničarima isporučiti profit veći nego li prošle godine“.

– Pri tome ih ne zanima gospodarska kriza u Hrvatskoj, ne zanima ih niti stanje telekomunikacijske mreže, niti zadovoljstvo korisnika naših usluga, niti razvoj telekomunikacijskog tržišta… a najmanje radnici koji su ostvarili taj profit! – navode iz HST-a dodajući kako je poslodavac je 2. siječnja 2012. Radničkom vijeću HT d.d. dostavio materijale u kojima tvrdi da na 217 radnih mjesta na kojima trenutno radi 2082 radnika ima 450 radnika koji više nemaju posla.

– A činjenice su upravo suprotne! Posla ima preko svake mjere, ali poslodavac ne želi plaćati radnike, već preko leđa radnika osigurati profit dioničarima – smatraju u Hrvatskom sindikatu telekomunikacija, najavivši i mogućnost prosvjeda.

Iz HT-a pak navode kako radnici u trenutku odlaska iz kompanije dobivaju otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto. Iznos odgovara dvogodišnjoj prosječnoj plaći u HT-u, što je najveći iznos otpremnine u Hrvatskoj i u prosjeku šest puta veći od zakonom propisanog.

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist