Aktualno

Otkazi i u Dubrovniku?

Otkazi i u Dubrovniku?

Hrvatski Telekom vjerojatno će otkaze dijeliti i u Dubrovniku. Tako se barem da naslutiti iz vrlo šturog odgovora koji nam je stigao iz ove kompanije

vezano za odluku o otpuštanju ukupno 450 radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Iako nam na naš upit o tome ima li među viškom radnika i onih s područja Dubrovnika, iz vrlo šturog odgovora dalo bi se naslutiti da ima.

– Tehnološki višak u 2012. godini utvrđen je u gotovo svim poslovnim jedinicama kompanije, a smanjenje broja zaposlenih realizirat će se u prvom tromjesečju ove godine. Obzirom da je proces zbrinjavanja viška radnika tek započeo, ne možemo govoriti o detaljima – i to je sve što nam je iz HT-ovo Odsjeka za odnose s javnošću odgovoreno.

HT se opširnije oglasio zato putem svojih stranica ističući kako „u okviru programa restrukturiranja Hrvatski Telekom planira smanjiti broj zaposlenih za oko 450 radnika“.

–  Razlozi za smanjenje broja zaposlenih vezani su za trendove na telekom tržištu i nove okolnosti poslovanja. Osim globalnog trenda pada prihoda od osnovnih telekom usluga, smanjenja ukupne vrijednosti hrvatskog telekom tržišta s 15 na 13 milijardi kuna u zadnje tri godine, sve jačeg utjecaja konkurencije, regulatornih promjena te smanjene kupovne moći u Hrvatskoj, značajan utjecaj imaju i ulaganja kompanije u napredne tehnologije, razvoj usluga i infrastrukture te unapređenje poslovnih procesa – navodi se u priopćenju HT-a, uz naravno napomenu kako „procesu smanjenja i zbrinjavanja viška radnika HT pristupa s punom socijalnom osjetljivošću i odgovornošću“.

Sindikalisti pak ne misle tako. naime, Hrvatski sindikat telekomunikacija navodi kako u HT-u nema viška radnika, „ali Uprava HT-a mora većinskom vlasniku Deutsche Telekomu i ostalim dioničarima isporučiti profit veći nego li prošle godine“.

– Pri tome ih ne zanima gospodarska kriza u Hrvatskoj, ne zanima ih niti stanje telekomunikacijske mreže, niti zadovoljstvo korisnika naših usluga, niti razvoj telekomunikacijskog tržišta… a najmanje radnici koji su ostvarili taj profit! – navode iz HST-a dodajući kako je poslodavac je 2. siječnja 2012. Radničkom vijeću HT d.d. dostavio materijale u kojima tvrdi da na 217 radnih mjesta na kojima trenutno radi 2082 radnika ima 450 radnika koji više nemaju posla.

– A činjenice su upravo suprotne! Posla ima preko svake mjere, ali poslodavac ne želi plaćati radnike, već preko leđa radnika osigurati profit dioničarima – smatraju u Hrvatskom sindikatu telekomunikacija, najavivši i mogućnost prosvjeda.

Iz HT-a pak navode kako radnici u trenutku odlaska iz kompanije dobivaju otpremnine koje u prosjeku iznose 360.000 kuna bruto. Iznos odgovara dvogodišnjoj prosječnoj plaći u HT-u, što je najveći iznos otpremnine u Hrvatskoj i u prosjeku šest puta veći od zakonom propisanog.

Pročitajte još

Napustio nas je Josip Manolić

Dulist

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist

OD 14 SATI Crveni križ poziva na akciju darivanja krvi

Dulist