Aktualno

OTETO IZ TMINE Povijesne fotografije Korčulanina Jakova Peručića

U Palači Sponza otvorena je autorska izložba fotografija Jakova Peručića pod nazivom ‘Oteto iz tmine’. Izložbom se prvi put tematski i sveobuhvatno prikazuje Peručićev rad, pa je slikovito rečeno, njegovo dijete oteto iz tmine. Izložba se odvija u organizaciji Državnog arhiva u Dubrovniku.

– Kad je taj krhki negativ stigao u naš mali sabirni centar na Korčuli, mi smo osjetili da je to nešto posebno i veliko. Koliko je to bilo posebno nismo mogli procijeniti, nismo znali što ćemo napraviti s tim negativima, kako ih obraditi. Naravno mi nismo bili izuzetak u svemu tome, općenito je nekako kod naših arhiva se smatralo da jednostavno fotografija je zapis koji je skroz na zaćelju naše pozornosti i da je prvenstveno muzeološki eksponat – započeo je na otvorenju Tonko Barčot, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo te pobliže približio rad i djelo Peručića. Naime, početkom 21. stoljeća Tonči Baždarić spasio je oko tisuću Peručićevih negativa, iste je presnimio te ih prikazivao zainteresiranima, nakon čega ih je 2013. i 2018. godine donirao Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo. Tijekom godina svi Peručićevi negativi popisani su i digitalizirani, ukupno više od 1200 slika. Zbirka Peručićevih negativa jedinstvene je vrijednosti jer dokumentira život Korčule i juga Čilea te prvu talijasnku okupaciju u gradu Korčuli, dok se likovnom kvalitetom uzdiže iznad onovremenih fotografskih ostvarenja.

-Ono što je mene zanimalo dok sam proučavao ove negative je da je on uistinu bio karakter. Zašto ga je taj vjetar odnio na tako daleki put i pogledajte malo njegove autoportrete, vidjet ćete bar dio tog puta – zaključio je Barčot. Izložba ostaje otvorena u Sponzi do 13. prosinca.

Pročitajte još

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist

Izložba ‘Dani ponosa – herojska obrana Dubrovnika 1991.’ gostuje u Zagrebu

Dulist