Aktualno

OTETO IZ TMINE Povijesne fotografije Korčulanina Jakova Peručića

U Palači Sponza otvorena je autorska izložba fotografija Jakova Peručića pod nazivom ‘Oteto iz tmine’. Izložbom se prvi put tematski i sveobuhvatno prikazuje Peručićev rad, pa je slikovito rečeno, njegovo dijete oteto iz tmine. Izložba se odvija u organizaciji Državnog arhiva u Dubrovniku.

– Kad je taj krhki negativ stigao u naš mali sabirni centar na Korčuli, mi smo osjetili da je to nešto posebno i veliko. Koliko je to bilo posebno nismo mogli procijeniti, nismo znali što ćemo napraviti s tim negativima, kako ih obraditi. Naravno mi nismo bili izuzetak u svemu tome, općenito je nekako kod naših arhiva se smatralo da jednostavno fotografija je zapis koji je skroz na zaćelju naše pozornosti i da je prvenstveno muzeološki eksponat – započeo je na otvorenju Tonko Barčot, voditelj Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo te pobliže približio rad i djelo Peručića. Naime, početkom 21. stoljeća Tonči Baždarić spasio je oko tisuću Peručićevih negativa, iste je presnimio te ih prikazivao zainteresiranima, nakon čega ih je 2013. i 2018. godine donirao Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo. Tijekom godina svi Peručićevi negativi popisani su i digitalizirani, ukupno više od 1200 slika. Zbirka Peručićevih negativa jedinstvene je vrijednosti jer dokumentira život Korčule i juga Čilea te prvu talijasnku okupaciju u gradu Korčuli, dok se likovnom kvalitetom uzdiže iznad onovremenih fotografskih ostvarenja.

Banner 300x250 DU 1

-Ono što je mene zanimalo dok sam proučavao ove negative je da je on uistinu bio karakter. Zašto ga je taj vjetar odnio na tako daleki put i pogledajte malo njegove autoportrete, vidjet ćete bar dio tog puta – zaključio je Barčot. Izložba ostaje otvorena u Sponzi do 13. prosinca.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist