Sport

OSAM HRVATSKIH MEDALJA! Odličan Europski kup Dubrovnik

Ivana Sutalo Helena Vukovic Katarina Vukovic podij EK Dubrovnik 2022

Europski kup za seniore u Dubrovniku donio je brojna uzbuđenja, a nakon bronce Dore Bortas (do 63 kg) u subotu, nedjelja je donijela još sedam medalja za hrvatske judašice i judaše. U kategoriji preko 78 kg Hrvatska je imala predstavnicu na svakoj stepenici postolja.

Uzbuđenja i rezultatski uspjesi za hrvatski judo u Dubrovniku započeli su u subotu. Mlada Dora Bortas (do 63 kg) osvojila je brončanu medalju i tako najavila nedjelju u kojoj je hrvatski judo imao brojna imena. Emocije su bile na razini, a posebno se pratio povratak Ivane Šutalo (preko 78 kg), koja se vratila na tatami nakon dvije godine problema i oporavka od operacije ramena.

Dubrovkinja je na domaćem tatamiju povratak započela ipponom protiv Britanke Adlington, a zatim je išla na prvu sestru Vuković. Protiv Katarine Lucije ponovila je prvu borbu te ipponom prošla u finale, u kojem ju je čekala druga sestra Vuković, Helena, koja je imala kvalitetniji pristup te je natjerala Šutalo na tri kazne i zasluženo osvojila zlatnu medalju. U Samobor, grad sestara Vuković, ide i bronca jer je Katarina Lucija u borbi za treće mjesto svladala Marjanac, judašicu iz BiH.

Još jedno hrvatsko ime je uspjelo doći do finala. Riječ je o Marcelu Škalecu (preko 100 kg), koji je nakon dvije pobjede u finalu morao potpisati poraz od Azerbajdžanca Yusifova. U istoj kategoriji, uz puno emocija i slavlja, do bronce je došao Dubrovčanin, Luka Violić. Poraz od već spomenutog Yusifova odveo ga je u repasaž. Tamo je Violić svladao Talijana Turinija, a zatim u borbi za broncu, samo osam sekundi prije isteka vremena, ipponom svladao Srbina Vracara.

Broncu u Dubrovniku, također za JK Dubrovnik 1966, ostavio je Josip Bulić (do 90 kg). Jaka konkurencija značila je da će Bulić do bronce morati čak pet puta na tatami, čak i uz početno propuštanje 1. kola. U četvrtfinalu je izgubio od Čeha Petra, a zatim kroz dvije pobjede u repasažu došao do borbe za broncu. Tamo je svladao Rumunja Visana, i to ipponom u posljednjoj minuti borbe.

Dvije članice JK Zagreb bile su u prilici da osvoje brončane medalje. Nakon što nije uspjela Lucija Babić (do 70 kg), od koje je bila bolja Nizozemka De Voogd, uspjela je Lea Gobec (do 78 kg) i tako donijela Hrvatskoj osmu medalju u Dubrovniku.

Iduća judaška uzbuđenja na rasporedu su sljedeći tjedan kada se najbolji europski judaši okupljaju u Bugarskoj. Tamo je na rasporedu Europsko prvenstvo za seniore (od 29. travnja do 1. svibnja).

Pročitajte još

Kadeti Juga osvojili broncu na Kupu Hrvatske

Dulist

OLIMPIJSKE IGRE Hrvatska vaterpolska reprezentacija savladala Crnu Goru

Dulist

TJEDNI BRIDŽ TURNIR Prvo mjesto osvojili Frano Mozara i Iva Strnad

Dulist