Sport

OH2O POLO Evo kako iz EU fondova dobiti sredstva i uložiti ih u sport i mlade!

oh2opolo vaterpolo jug 5

Program prekogranične suradnje OH2O POLO, čiji su nositelji VK Jug CO i DURA s hrvatske strane te PVK Jadran Carine iz Herceg Novog s crnogorske strane, predstavljen je danas u hotelu Argosy.

Sudionici u programu, koji se kao nastavak projekta ‘Olimpijske nade’ sufinancira sredstvima Europske unije i traje 18 mjeseci, još su s hrvatske strane KPK, VK Bellevue, VK Gusar i VK Cavtat, a s crnogorske VK Budva, VK Bijela, VK Primorac i VK Cattaro. Drugi od četiri planirana kampa, s preko 80 djece iz navedenih klubova, upravo se održava na bazenu u Gružu i trajat će do nedjelje.

-Ciljevi projekta bili su integracija djece u sport i poticaj na bavljenje sportom, a time i poboljšanje kulture življenja i stvaranje preduvjeta u lokalnoj zajednici i klubovima za što bolje bavljenje sportom. Kroz sport smo također uspostavili prekograničnu suradnju – rekao je član Uprave VK Jug Croatia osiguranja Srđan Gavranić, koji je istaknuo i značajne financijske aspekte projekta.

-EU sufinancira projekt s 280 tisuća eura, pri čemu su nositelji projekta bili dužni osigurati vlastita sredstva za sudjelovanje u projektu. Od 140 tisuća eura koliko je pripalo crnogorskoj strani PVK Jadran Carine trebao je osigurati 25 740 eura, a ostatak sufinancira EU. S hrvatske strane VK Jug CO je od 148800 eura morao osigurati 27,5 posto, odnosno 40500 eura – kazao je Gavranić.

Gavranić je dodao kako je otežavajuća okolnost bila što je EU unaprijed dodijelio 70 posto sredstava, dok će 30 posto biti dodijeljeno naknadno, tako da su i taj dio morali ‘pokriti’ klubovi nositelji.

-Posebno smo zadovoljni što smo uspjeli klubove opskrbiti opremom potrebnom za bavljenje vaterpolom mlađih kategorija, i to u vrijednosti od 27 tisuća eura, odnosno 210 tisuća kuna. Uz to, proširili smo svijest kako je sport temelj društva. Također, uskoro dobivamo i aplikaciju za ‘pametne’ telefone, igricu kojom bismo dodatno popularizirali vaterpolsku igru i privukli što više djece sportu, posebno vaterpolu – rekao je Gavranić.

Jelena Brbora iz Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA najavila je za svibanj organizaciju dvodnevne konferencije ‘Mladi i sport u lokalnim zajednicama’, kao rezultat sedam sastanaka na lokalnoj razini.

-Ideja je susret ljudi koji donose javne politike za sport, kako bi se mjere analizirale i kako bismo odgovorili zašto se mladi udaljavaju od sporta te kako ih približiti – istaknula je Brbora te potvrdila kako postoje upiti i klubova iz drugih sportova, kako bi iskoristili iskustvo vaterpola.

-Imali smo i info-dan sporta, na koji se odazvalo tridesetak predstavnika klubova, koji su voljni aplicirati. Problem je što za neke sportove ne postoji preduvjet infrastrukture – rekla je Brbora.

-Htjeli smo društvenoj zajednici pokazati pozitivne stvari koje se mogu ubuduće proširiti i na druge korisne aktivnosti. Vrijednost projekta je što smo pokazali da su klubovi sposobni novac iz fondova dobiti svojim kvalitetnim rješenjima, a da to nije direktno vezano za grad ili državu – izjavio je direktor PVK Jadran Carine iz Herceg Novog Miloš Mračević.

-Dobivenim novcem uspjeli smo realizirati kampove, a za to nekako nikad nema financija i djeca bi dosad ostala uskraćena. Uvijek gledamo samo na natjecanja, a sad imamo četiri vrlo interesantna kampa, koja su prava poslastica za djecu i animacija da se nastave baviti vaterpolom. Osim toga, mi u klubovima nikad nemamo novaca za propagandne materijale, a sad smo i to realizirali i možemo bolje predstaviti naš rad. A činjenica je kako rezultati na klupskom i reprezentativnoj razini govore da smo jedna od najboljih vaterpolskih mikrolokacija u svijetu – kazao je Mračević, dodavši kako se novca čak našlo i za jedno plivačko natjecanje pa projekt nije ostao ‘samo’ vaterpolski.

-Nadam se da će ovaj projekt biti uspješno dovršen i da ćemo moći aplicirati na sljedeći, a to bi bila interesantna trilaterala Hrvatske, Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Bitna je i konferencija u svibnju, gdje bismo za jedan stol doveli one koji odlučuju u sportu, kako bismo ovo dobro iskustvo prelili na lokalnu samoupravu, ne samo u sportu – zaključio je Mračević.

-Mi smo jedini sportski kolektiv u Hrvatskoj koji je iskoristio sredstva iz Europske unije, i na to smo ponosni. U regiji imamo puno talenta i kampovi će biti vrhunska edukacija za djecu i odlična promocija sporta – kazao je direktor VK Jug Croatia osiguranja Ognjen Kržić.

– Imali smo dobru ideju, a dobre ideje uvijek pobjeđuju. U ovom slučaju, naša ideja je pobijedila! – zaključio je Kržić.

Pročitajte još

Dva naslova prvaka za Nenadića, popodne u finalu i Šurkovići!

Dulist

[FOTO] ODRŽAN VATERPOLSKI KAMP ZA MLADE Fatović: ‘Ponekad zaboravim kako je lijepo raditi s mlađima’

Maris Guca

Kakaris stiže u Jug?

Dulist