Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku obilježio je 80. obljetnicu osnutka svečanom manifestacijom posvećenom agrumima. Ovaj jedinstveni događaj, održan je u Studentskom domu te je naglasio bogatu agrumarsku tradiciju hrvatskog juga povezujući znanost, poljoprivredu, turizam i gastronomiju.
Rektor Sveučilišta, prof. dr. sc. Nebojša Stojčić, naglasio je važnost manifestacije u valorizaciji agruma kao jednog od simbola regije:‘Agrumi nisu samo tradicija- oni su i prilika. Prilika da se povežu znanost i praksa, da unaprijedimo proizvodnju i preradu, otvorimo nova tržišta, ojačamo brendiranje agruma kao autohtonog proizvoda i pozicioniramo agrume još snažnije u turističkoj i gastronomskoj ponudi juga Hrvatske. Upravo u tome Sveučilište u Dubrovniku ima ključnu ulogu.’
Zahvaljujući pokrenutim projektima, dugogodišnji trud Zavoda rezultirao je značajnim unapređenjem zavodske infrastrukture i obnovom pokušališta na Čibači, čime su postavljeni čvrsti temelji za daljnji napredak agrumarstva, u skladu s nasljeđem prethodnih generacija stručnjaka i znanstvenika.
Predstojnica Zavoda, izv. prof. dr. sc. Mara Marić, osvrnula se na dugu povijest institucije te zahvalila svima koji su pridonijeli njezinu opstanku:‘Autentična, autohtona poljoprivredna proizvodnja, važan je dio identiteta Dubrovnika i naše županije. Agrumfestom želimo naglasiti našu jedinstvenost u Hrvatskoj, našu jedinstvenost kao agrumarskog kraja i potaknuti veću zastupljenost agruma i njihovih prerađevina u gastronomskoj ponudi regije. Zlatne jabuke Hesperida, kako su agrume nazivali još u srednjem vijeku, oduvijek su simbol bogatstva i blagostanja. Želimo oživotvoriti tu činjenicu kroz manifestaciju, koja će nadamo se, postati redovita godišnja svečanost.’
Kao dio događanja, brojni uzvanici prisjetili su se bogate povijesti Zavoda, koja je poslužila kao inspiracija za knjigu ‘Budućnost hrvatskog agrumarstva: U sjećanje na Frana Tabaina (1898. – 1984.), osnivača Stanice za južne kulture’. Knjiga okuplja radove 43 znanstvenika s hrvatskih agronomskih institucija, nudeći suvremeni pogled na razvoj ovog važnog sektora.
U okviru manifestacije održan je i okrugli stol na kojem su eminentni znanstvenici i poduzetnici raspravljali o tržištu, plasmanu i preradi agruma, uz poseban osvrt na izazove s kojima se suočava hrvatska proizvodnja.
Događaj je bio prilika i za promociju agruma kroz gastronomiju. Posjetitelji su mogli kušati slana i slatka jela inspirirana agrumima, dok su ugostitelji i hotelijeri sudjelovali u radionici vrhunskih hrvatskih i regionalnih chefova – Steva Karapandže, Željka Nevena Bremeca i Marina Vučkovića. Za slatki dio manifestacije se pobrinula proslavljena slastičarka Petra Jelenić. Građani su također imali priliku uživati u posebno kreiranim jelovnicima na temu agruma u restoranu Akademis Studentskog doma te isprobati koktele inspirirane agrumima partnera Old Pilot’s.
Svi zainteresirani imali su mogućnost sudjelovati na Danu otvorenih vrata tvrtke Medardo d.o.o., dok su tijekom cijelog tjedna, na pokušalištu na Čibači dostupni agrumi po promotivnim cijenama.
Manifestacija se nastavlja 20. ožujka u Opuzenu, gdje će se održati promocija knjige i novi okrugli stol.
Ovaj značajan događaj podržali su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Dubrovnika, Hrvatska gospodarska komora, Dubrovačko- neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije (DUNEA). Partneri događanja su tvrtke Medardo d.o.o., Ennafruit d.o.o., Duh u boci d.o.o. (Old Pilots), Novalis d.o.o., Poljopromet d.o.o. i Tomist d.o.o.