Aktualno

ODAVANJE POČASTI BRANITELJIMA Obrana Srđa bila je i obrana Hrvatske

srdj polaganje vijenaca15

Dubrovnik se danas prisjeća jednog od najtežih dana u svojoj povijesti. Ali, dan je ovo kada smo i ponosni i kada iskazujemo poštovanje prvenstveno prema braniteljima koji su obranili našu slobodu u jeku najžešćeg napada neprijateljske vojske. Tim povodom na Srđu, simbolu obrane Grada, položeni su vijenci i zapaljene svijeće za sve poginule branitelje Dubrovnika. Uz izaslanstva Grada Dubrovnika, Dubrovačko-neretvanske županije, brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata i ostalih uzvanika vijence su na Srđu položili i predsjendica RH Kolinda Grabar-Kitarović, ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

-Danas slavimo mir, slobodu i gradimo snažnu hrvatsku vojsku koja čuva Hrvatsku i koja je jamac mira i sigurnosti – rekao je ministar obrane Damir Krstičević te nastavio:
-Ovdje je prije 28 godina bila epska borba hrvatskih branitelja protiv velikosrpske crnogoroske agresije, protiv velikosrpske crnogoroske bahatosti u jeku njihovih osvajanja hrvatskih krajeva. Zahvaljujući hrvatskim braniteljima nisu uspjeli prošetati Stradunom. U ime cijele Vlade RH izražavam duboku zahvalnost dubrovačkim braniteljima i svim braniteljima koji su dali ogroman doprinos za slobodu grada Dubrovnika, hrvatskog juga i cijele Hrvatske. Najveća zahvalnost je obiteljima naših poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja. Drago mi je baš danas da će ulicu u Dubrovniku dobiti naš Janko Bobetko. On je otac moderne hrvatske vojske. Bio je naš zapovjednik južnog bojišta i sigurno da je zaslužan za slobodu hrvatskog juga. Lijepo će biti danas i vidjeti hrvatske vojnike u mimohodu ulicama Dubrovnika, u čast dubrovačkim braniteljima – istaknuo je ministar.

General Šundov rekao je kako se danas odaje počast svim ‘poginulim prijateljima i suborcima te njihovim obiteljima izražavamo veliku zahvalnost’.
-Kao vojnik mogu reći da je obrana Srđa bila obrana Dubrovnika, obrana Srđa bila je obrana Hrvatske i vjerujem da treba još više naglasiti, istaknuti i vrednovati obranu Srđa i branitelja ne samo Dubrovnika nego posebno branitelja Srđa. Vjerujte da emocije rade. Hrvatska nikad ne bi bila ista s Dubrovnikom ili bez Dubrovnika ili s Dubrovnikom u nekom drugom statusu. Stoga iskrena zahvalnost braniteljima iz ovog dijela RH, ljudima iz Dubrovnika i okolice koji su obranili grad, a svi mi koji smo kasnije došli, 1992. godine pomoći u deblokadi i oslobađanju juga Hrvatske pod vodstvom generala Bobetka to smo učinili zajedno. To hrvatsko zajedništvo je velika vrijednost. Braniteljima Srđa odajem veliku počast. Srđ jest simbol pobjede i obrane grada Dubrovnika – istaknuo je Šundov.
Nakon polaganja vijenaca uslijedio je recital djece osnovnih škola i nastup klape Ragusavecchia, koja je otpjevala pjesmu ‘Mojim prijateljima’ dubrovačkog branitelja, pok. Srećka Kljunka.

Pročitajte još

Traži se odbjegla kokoš! Jeste li je vidjeli?

Dulist

PROMETNA NA RATCU Albanka puštena iz istražnog zatvora, obitelj traži pravdu za poginule Katu i Stipu!

Dulist

Policija danas pojačano nadzire vozače mopeda, motocikala, romobila…

Dulist