Županija

OD STRATEŠKE VAŽNOSTI Plenković obišao vojarnu ‘116. brigade HV’ u Pločama

U sklopu posjeta Vlade RH Dubrovačko-neretvanskoj županiji i sjednice Vlade u Dubrovniku, predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i načelnika Glavnog stožera OSRH generala zbora Mirka Šundova obišao je danas 31. siječnja 2019. u Pločama vojarnu ‘116. brigade Hrvatske vojske’ i u njoj smještenu Satniju mornaričko-desantnog pješaštva.

U vojarni su ih dočekali članovi Vlade, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, zastupnik u Hrvatskom saboru Branko Bačić, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević te zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.

Komodor Damir Dojkić načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRM-a održao je za uzvanike prezentaciju rada Hrvatske ratne mornarice, te je prikazan kratki film o Satniji mornaričko desantnog pješaštva. Ovom prigodom Satnija mornaričko desantnog pješaštva izvela je i kratki prikaz svojih sposobnosti u pokaznoj vježbi u kojoj je sudjelovao i helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Nakon obilaska vojarne predsjednik Vlade Plenković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je na inicijativu ministra obrane Hrvatska vojska razmještena i u Pločama što je, kako je naglasio, za zemlju dobro u sigurnosnom smislu ali je važno i u smislu doprinosa koji HV daje civilnim institucijama u sprečavanju elementarnih nepogoda.

-Vjerujem da će sa ovakvom prisutnošću Hrvatske vojske, kao i novim radnim mjestima to biti doprinos i razvoju grada Ploče. Pohvaljujem i našu mornaričko-desantnu postrojbu na prezentaciji vježbe u kojoj smo vidjeli visoku pripravnost i sposobnosti Hrvatske vojske – rekao je Plenković.

Ministar Krstičević istaknuo je kako ova Vlada ulaže u razvoj obrambenog sustava i jačanje Hrvatske vojske te je u tom smislu promijenjen teritorijalni raspored i Hrvatska vojska je razmještena u Dubrovačko-neretvansku županiju kako bi pridonijela sigurnosti i bila još više na pomoći lokalnoj zajednici.

-Za nas su Ploče od strateške važnosti za Hrvatsku ratnu mornaricu, a Satnija mornaričko-desantnog pješaštva je upravo u funkciji mira i sigurnosti na ovom dijelu Dalmacije – kazao je ministar te uputio čestitke na svemu što su pripadnici HRM-a napravili u godinu dana od kada su ovdje, od uređenja vojarne do dizanja sposobnosti koje su strateški bitne za Hrvatsku vojsku i državu.

Podsjetimo, Satnija mornaričko-desantnog pješaštva u sastavu je Flotile Hrvatske ratne mornarice, broji ukupno 158 pripadnika OSRH a čine ju tri voda pješaštva, Vod za potporu i Izvidničko-roniteljska desetina, uz mogućnost angažiranja razvrstane pričuve. Satnija razvija sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda, u operacijama traganja i spašavanja i provedbi evakuacije na moru, obalnom rubu i otocima te provodi obuku razvrstane pričuve s ciljem dostizanja pune sposobnosti za zadaće MDP-a. Prvo svečano postrojavanje Satnije održano je 14. rujna 2018. u vojarni ‘116. brigade Hrvatske vojske’, u sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice.

Foto: MORH/T. Brandt

Pročitajte još

OPREZNO VOZITE Srušeno stablo u Platu napravilo ‘kaos’ na cesti

Dulist

Županijske brojke kažu: 157 je posto više dolazaka i 75 posto više noćenja nego u studenom 2021.

Dulist

POTPORE ZA RURALNI RAZVOJ dRural i DUNEA pozivaju na prijave

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija