HrvatskaKoronavirus u Hrvatskoj

Od ponoći se otkazuju sva javna okupljanja, obustavlja se rad ugostiteljskih objekata, salona, teretana…

interpol mup bozinovic 17102017 3

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite ove srijede kako je Sabor bez rasprave usvojio Zakon o civilnoj zaštiti kojim je dana veća ovlast Stožeru vezano za donošenje odluka i uputa. Stožer je tako donio odluku koja od ponoći stupa na snagu, a riječ je o obustavi rada pojedinih trgovina, ugostiteljskih objekata i sličnih ustanova.

-Pripremili smo odluku prema kojoj ćemo u Hrvatskoj otkazati sve javne događaje i okupljanja, obustaviti se rad za sve uslužne i djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice poput muzeja, kazališta, disco klubova, knjižnica. Obustavit će se rad ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzetak usluga pripreme i dostave hrane i rada pučkih kuhinja. Također će se obustaviti rad svih trgovina osim onih s prehrambenim i higijenskim artiklima, ljekarni, benzinskih crpki, ljekarni, kioska, specijaliziranih trgovina za ortopedska pomagala, trgovina koje prodaju hranu za životinje. Trgovci su dužni osigurati da se kod ulaska u trgovine ne stvaraju gužve, a jasne upute će biti duži staviti na sve ulaze u trgovine i ostala prodajna mjesta. Također obustavit će se rad svih uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s osobama poput frizerskih salona, brijačnica, salona za masažu. Obustavit će se rad teretana, fitness i rekreacijskih centara, sva sportska natjecanja i treninzi, održavanje izložbi, revija sajmova, rad plesnih škola, vjerska okupljanja. U objektima koji će raditi u ovih 30 dana, treba se organizirati rad da bude osigurana što veća međusobna udaljenost radnika. Redovito se moraju provjetravati prostorije, provoditi mjere pojačane higijene, osiguravati punktove s dezinfekcijskim sredstvima. Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće gdje je to moguće, otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja van države i zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima s akutnim bolestima – rekao je ministar Božinović.

Ministar Božinović najavio je i kako je u pripremi odluka koja se odnosi na privremenu zabranu kretanja osoba preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

-Tom odlukom će se hrvatskim državljanima omogućiti povratak u RH uz primjenu mjera HZJZ-a. Omogućit će se povratak u matične države i državljanima članica EU. Što se tiče ulaska u RH, osobe iz tih zemalja moći će ući u iznimnim slučajevima koje će potvrđivati čelnik ministarstva a na preporuku HZJZ-a. Što se tiče izuzetaka, oni će se odnositi na zdravstvene djelatnike, stručnjake za rad sa starijima, prekograničnim radnicima, na prijevoznike roba i drugog prometnog osoblja, diplomate, policijske službenike u obavljanju zadataka, međunarodno-vojno osoblje, putnike u tranzitu – rekao je ministar Božinović te je dodao kako i ta odluka stupa na snagu od ponoći te da će sve ove mjere biti na snazi 30 dana.

DOPUNA:

Trgovine ne bi trebale raditi skraćeno. Pošte i banke su se već po svim informacijama i izvješćima dobro organizirale te nema razloga da ništa od toga stane – rekao je ministar Božinović.

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist