Počevši od 8. prosinca 2023., proizvođači vina unutar EU bit će zakonski obvezni napisati sve sastojke koji su dodani tijekom proizvodnog procesa vina na naljepnicama boca. To uključuje sastojke poput sumpor dioksida, komercijalnih kvasaca, dodatnog šećera, regulacijskih kiselina, bojila i drugih aditiva koji se nalaze u vinu. Osim toga, donosi Decanter, potpune nutritivne informacije, uključujući količinu soli, šećera, ugljikohidrata i proteina te ukupne kalorije, također će biti obvezne, slično kao kod prerađenih prehrambenih proizvoda.
Ali zašto se vino izdvaja ovom regulacijom? Zašto ne i pivo i žestoka pića?, pitanja su koja postavlja Decanter. Razlog leži u tome što je unatoč početku zakonodavnog procesa prije deset godina, vinska industrija uglavnom izbjegavala dobrovoljno uključivanje ovih informacija na etikete. Dok postoje vinari poput Ridge Vineyards u Kaliforniji ili Denise Montanara u Friuliju, Italija, koji navode sve što je dodano tijekom proizvodnje vina, postoji tisuće drugih koji to ne čine. Nasuprot tome, 70 posto proizvođača piva – kao i mnogi proizvođači žestokih pića – već dobrovoljno pružaju te informacije na svojim proizvodima.
Od 8. prosinca 2023., izostavljanje ili prikrivanje informacija će praktički predstavljati prevaru prema potrošačima.