Grad

O čemu su razgovarali gradonačelnik i konzervatori?

konzervatori 3

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i zamjenica Jelka Tepšić održali su u četvrtak radni sastanak s Tatjanom Lolić, načelnicom Sektora za konzervatorske odjele i inspekciju, Uprave za zaštitu kulturne baštine i njenim suradnicima u Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, šalju iz Grada Dubrovnika.

Sastanku na temu zajedničkih projekata obnove kulturnih dobara sudjelovao je i pročelnik Konzervatorskog odjela u Dubrovniku Antun Baće te pročelnica Upravnog odjela za gospodarenje imovinom, opće i pravne poslove Marijeta Hladilo.

Gradonačelnik Franković zahvalio je načelnici Sektora Lolić na kontinuitetu potpore koje Ministarstvo kulture, a napose Uprava za zaštitu kulturne baštine, pružaju Gradu Dubrovniku u nizu projekata, poput izrade konzervatorske podloge za proširenu buffer zonu, odnosno kontaktnu zonu svjetskog dobra Grada Dubrovnika, prvog takvog dokumenta u Hrvatskoj.

Istaknuta je i suradnja pri izradi i donošenju Plana upravljanja, monitoringu u cilju restauracije Orlandovog stupa, ali i kod zahtjevnih radova adaptacije nekadašnje palače u Ulici Ilije Sarake u novi objekt Osnovne škole Marina Getaldića, a za čije je izvođenje, sukladno konzervatorskim smjernicama i uputama, instrumentalna suradnja s konzervatorima dubrovačkog odjela i krovnog ministarstva. Sudionici sastanka složili su se da je navedeni projekt kompleksan zbog nužnosti očuvanja spomeničke baštine s jedne strane i potrebe da se buduća škola opremi sukladno svim suvremenim standardima koje takav objekt zahtijeva. Izraženo je obostrano zadovoljstvo što isti napreduje svojim tijekom.

Istaknut je i značaj početka izrade novog prostorno-planskog i urbanističkog okvira, odnosno sveobuhvatnih izmjena i dopuna GUP-a i PPU-a pokrenutih u ožujku prošle godine. Gradonačelnik Franković rekao je da se radi o dugotrajnijem procesu od izmjena i dopuna GUP-a, a koje je Grad u cilju očuvanja prostora od pretjerane gradnje donio također prošle godine te kako je okvirni plan ove gradske uprave čitav postupak završiti tijekom iduće dvije godine.

Pročitajte još

Postavljene nove pješačke ograde po gradskim ulicama

Dulist

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović