Aktualno

Nuncijata ‘raj’ za daščice, šut i odbačeni namještaj. Tako bi moglo stajati idućih pet godina!

Nuncijata ‘raj’ za daščice, šut i odbačeni namještaj. Tako bi moglo stajati idućih pet godina!

Nije rijetkost vidjeti ilegalno odloženi otpad na javnim površinama. Za riješiti takav problem u Hrvatskoj je potrebno uložiti mnogo truda i vremena jer se mora postupati u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku. Moguće je tako na rješenje čekati i do pet godina ili minimalno nekoliko mjeseci kao što je riječ o dubrovačkom slučaju kojega donosimo u nastavku.
Kompleksnost hrvatske birokracije prepoznaje se na svakom koraku. Nije ni čudo što mnogi odustaju od rješavanja problema zbog kojih bi trebali tražiti pomoć Uprave kad se ne žele ‘zapetljati’ u beskrajnim procedurama njihovih odredbi i pravila. Primjer kojeg smo i fotodokumentirali je ilegalno odloženi otpad na predjelu između Mosta dr. Franja Tuđmana i Nuncijate, na čestici zemlje 1290/1 K.O. Gruž, u vlastovnici upisano kao dio ceste u vlasništvu Republike Hrvatske. Nakon dojave čitatelja da se tamo nalaze građevinski šut, predmeti iz kućanstva i daščice starog parketa, poslali smo upit Gradu Dubrovniku i zamolili ih za očitovanje. Saznali smo da je otpad odložila fizička osoba te da je pokrenut upravni postupak jer je, prema članku 16. stavku 6. Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika, propisano da je na prostorima okućnica, neizgrađenog građevinskog zemljišta i drugih površina uz javne površine zabranjeno odlagati otpad, posebice stare automobile, barke, strojeve, električne i druge aparate i predmete iz kućanstva, građevinski šut, daske, dotrajale predmete i drugo što narušava izgled okoliša. Dodali su i da se, osim ovog, provodi još 12 takvih postupaka. Prema Odluci o komunalnom redu Grada Dubrovnika kazne za prekršitelje su novčana kazna u iznosu od 10 tisuća kuna ako se radi o pravnoj osobi, potom novčana kazna u iznosu od dvije tisuće kuna za odgovornu osobu u pravnoj osobi koja počini prekršaj iz stavka 1. navedenog članka. Ako je prekršitelj fizička osoba – obrtnik i osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost navedenog članka, kazna je pet tisuća kuna, a ako je prekršitelj fizička osoba, kazna je dvije tisuće kuna.

Prijava podnesena u lipnju
Treba dodati da je prijava ove situacije već podnesena 24. lipnja 2022. pomoću aplikacije Dubrovačko oko, što znači da iz Grada Dubrovnika znaju za problem već gotovo tri mjeseca! Osim što ne izgleda lijepo, odgovoran građanin tad je na aplikaciji izrazio svoju zabrinutost zbog opasnosti za motoriste koji bi mogli stradati ako daščica parketa dospije na cestu. Napomenuo je i da otpad stoji već duže vrijeme tu, a da nitko ništa nije poduzeo. Dobio je odgovor da je prijava proslijeđena nadležnima i da su daščice uklonjene, a nisu. Činjenicu da je ovo sve skupa još jedna zamršena situacija dokazuju i odgovori koje smo dobili od Komunalnog redarstva kad smo tražili pojašnjenje zbog nepotpunog očitovanja Grada na naš upit. Pitali smo ih kad možemo očekivati da će se otpad ukloniti, a oni nam nisu rekli, kao što to stoji na Dubrovačkom oku, da je već uklonjen ili barem jedan njegov dio. Od njih smo dobili odgovor da moraju postupati u skladu sa Zakonom o općem upravnom postupku i da u tom slučaju ne moraju poštovati nikakve rokove. Objasnili su nam da prvo moraju uručiti rješenje koje ima svoj rok i ako prekršitelj ne poduzme ništa u tom vremenu tek onda imaju pravo kazniti ga novčanom kaznom. Rješenje se treba fizički uručiti i prekršitelj ima pravo i na žalbu tako da nam iz Komunalnog redarstva Grada Dubrovnika nisu mogli reći kad će otpad biti uklonjen. Dodali su kako je rok za opći upravni postupak pet godina, a da se problem može riješiti i u nekoliko mjeseci, ne prije od toga. Bilo bi čudno da za problem postoji jednostavno, logično i brzo rješenje jednako koliko bi nas začudilo da dobijemo potpun i jasan odgovor na upit. Možemo zaključiti da su službe ponovno zakazale. Osim što se problem, jednom kad se dogodi, teško i sporo rješava, čini se i da ne poduzimaju ništa kako bi ih spriječili. Njihova, dijelom manjkava komunikacija, prema građanima zasigurno je jedan od razloga zbog kojeg se događa ilegalno odlaganje otpada. Ne rade dovoljno na tome da građanima objasne kome se mogu obratiti kad imaju takav otpad i što s njime trebaju uraditi. Ostaje otvoreno pitanje, na koje nismo dobili odgovor, razmišljaju li možda o pojačavanju kampanje u svrhu osvješćivanja javnosti o odlaganju otpada.

Objavljeno u tiskanom izdanju 21. rujna 2022. 

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist