Sport

NOVI TRENER CORRADO DI MARTINO ‘Sharksi’ su izrazito ozbiljni igrači. Iznenadili su me

c sharks08

Momci su izrazito ozbiljni. Ovo je prvi put kako sam okružen igra­čima koji dok treniraju ništa ne govore, jako rade i fokusirani su na napredak. Iskreno, nisam to očekivao. Zaista su me iznenadili, naravno pozitivno – rekao je novi trener Kluba američkog nogometa Dubrovnik Sharks Corrado Di Martino.

Ovaj je Sicilijanac, prije novog iskustva sa Sharksima, proveo dvije godine u Moskvi gdje je čak dva puta bio prvak ruske lige kao obram­beni koordinator s jednim od najboljih timova – Moscow Patriots. Sudjelovao je i u treniranju izabranika ruskog nacionalnog tima. ‘To je bilo zaista nevjerojatno’, komentira Di Martino. Iza sebe ima više od dvadeset godina iskustva, 18 kao igrač, dok je u trener­skim vodama šest godina. Ovaj sport je, ističe, njegova strast.

— Kroz godine sam imao drukčije pozicije unutar klubova, od pomoć­nog trenera do koordinatora, što je ovi­silo o situaciji – govori nam iskusni Di Martino koji je svoje vještine pokazao i u talijanskog ligi te je bio prvak s više klubova, u sklopu igračke, ali i trener­ske karijere.

Sad sam ovdje. Počinjemo s radom na planiranom programu s ovim ambi­cioznim mladićima. Prvenstveno ih želim naučiti kako pristupiti igri, na drukčiji način. Postoje određene stvari koje im želim objasniti kroz tre­ning, primjerice kao što su vježbe. No tu je i teorijski dio koji postoji u igri, a koji moraju naučiti tijekom treninga. Potrebno im je dati nove informacije koje mogu koristiti tijekom igre. No, želimo regrutirati još ljudi, želimo tim ojačati novom energijom. Već mjesec dana radimo na tomu. Očekujemo kako ćemo u tome uspjeti – rekao je trener Sharksa.

c sharks18

Ovaj sport je – način života
Usporedivši ih s ostalim timovima, prvo iskustvo gdje počinje manje-više od početka. S prijašnjim timovima, igrači su bili već formirani te ih je trerazlika je u tome što je ovo njegovo nirao kako bi dodatno poboljšao uči­nak. Prisjeća se kako je s ruskim klu­bom postigao najbolje rezultate – u povijesti. ­

— Trenutno pokušavam razumjeti atletsko gledište svakog momka, odno­sno što nam u tom smislu mogu ponu­diti. Za svaku osobu postoji samo jedna pozicija i rad sa svakim igračem je pot­puno različit. Pokušavam shvatiti pozi­ciju za svakog momka, gdje ih mogu locirati i na kojoj poziciji mogu najbo­lje igrati – naglašava Di Martino. Sma­tra kako svaki od igrača Sharksa može biti ponosan zbog dosadašnjih uspjeha, obzirom što su kratko prisutni u sport­skom svijetu. Sa Sharksima trenira dva puta kroz tjedan na otvorenom, dok je nedjelja rezervirana za predstavljanje plana igre i tehničkih aktivnosti. Uz to, prema posebnom programu vježbaju dva puta tjedno s trenerom u tere­tani. ‘Naravno, slobodni su ići i dru­gim danima’, naglašava. Na pitanje je li strog kao trener, odgovara kako – nije.

Gledajte, pristup je takav da moram i želim uključiti ove mladiće što više u igru i sport koji su zapravo način života. Ulaze u svijet koji im je jednim dijelom nepoznat. U ovom trenutku im dajem najviše što mogu, ‘hranim’ ih pravim informacijama. Nije lako napraviti to u kratkom vremenu, no to će s njima biti moguće. Vjerujem kako će to sve moći primijeniti – na pravi način. Vjerujem u njih. U idu­ćoj fazi, kad razmišljamo o natjecanju, zasigurno ću očekivati više od mladića – ističe Di Martino.

Njihov pristup je ozbiljan
Imaju određen cilj. Iduće godine, u travnju planiraju organizirati turnir u Dubrovniku. Očekuju kako će doći timovi iz Italije, Srbije, Bosne i Herce­govine te čak timovi iz Rusije…

— Vjerujem kako ćemo biti spremni u veljači, što se tiče tima i plana te pred­stavljanja igre. U ožujku bismo htjeli poboljšati učinak mladića na području same igre. Nakon toga slijedi turnir, a nakon njega pripreme za nacionalno natjecanje – naglašava trener.
Stvorio je dobru povezanost s mom­cima koji, prema njegovim riječima, imaju pozitivne reakcije. Prisjetio se i tima iz Italije koje trenirao, a s kojima je imao sam puno problema oko organizacije i stvaranja reda.

— Morali smo ulagati dodatan napor oko organizacije. Toga ovdje nema i nije potrebno. Reagiraju dobro na sve što im se reče, jako puno i naporno rade. Njihov pristup je jako ozbiljan što je, naravno, izrazito dobro – priča nam. O Dubrov­niku ima samo lijepe riječi, pogotovo za povijesnu jezgru. Za njega je nezabo­ravno iskustvo bilo gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva na Stradunu.

Usprkos gubitku u finalu, slavlje je bilo ogromno, isto kao da ste osvojili zlatnu medalju – sa smiješkom se pri­sjeća Di Martino koji poziva sve zaintere­sirane da se pridruže Sharksima i novoj sportskoj avanturi.


BROJNI USPJESI
Na sportskoj sceni od 2014.
Klub Dubrovnik Sharks osnovan je 2014. godine. Iako su na sportskoj sceni relativno kratko, iza sebe imaju velike uspjehe. U 2015. godini osvojili su 4. mjesto u Hrvatskoj flag football ligi za seniore, dok su u juniorskoj Hrvatskoj flag football ligi ove godine osvojili 3. mjesto. Protekle godine osvojili su 2. mjesto na Kupu kralja u Kraljevu. Čak dva njihova igrača, Đivo Čerjan i Otton Roca igraju u okviru srednjoškolskih programa, u SAD-u, odnosno u Kanadi. Dvije godine zaredom, 2016. i 2017., tri igrača Sharksa Lujo Domaćin, Otton Roca i Marko Miletić s reprezentacijom Hrvatske osvojili su 2. mjesto na prven­stvu Balkana u kategoriji flag football za seniore. U ovo­godišnjem nastupu za reprezentaciju, koje se održalo u Somboru u rujnu, Domaćin i Miletić osvajaju broncu. Marko Miletić je izabran za MVP, najboljeg igrača turnira, što je prvi put kako je tu nagradu.

Pročitajte još

Pohvalili se iz Grada: ‘U sportsku infrastrukturu od 2018. uloženo više nego u posljednjih 30 godina’

Dulist

ŠESTI MEĐUNARODNI TRIATLON U DUBROVNIKU Ne propustite se prijaviti dok ima mjesta

Dulist

ORSAN SLAVI 90 GODINA POSTOJANJA Svečano obilježavanje večeras u kazalištu Marina Držića

Dulist