Aktualno

Novi propis IMO 2020 vodi ka sve strožijem kažnjavanju pomoraca

luka gruz cruiseri019

Sindikat pomoraca Nautilus International zabrinut je da bi novi propis o ograničenju emisije sumpora IMO 2020 mogao dovesti do kaznene odgovornosti časnika u slučaju nepoštivanja zakona, a pozvao je i brodske operatere da osiguraju visoku razinu obuke i pripreme prije stupanja ovog propisa na snagu.

„Iako čvrsto podržavamo korake ka poboljšanju ekološke uspješnosti brodarske industrije, jasno je da IMO 2020 pomorcima nameće ogroman novi teret, kako u pogledu radnog opterećenja, tako i zbog izlaganja potencijalno velikim kaznama i kaznenim presudama“, rekao je tehnički direktor Nautilusa David Appleton.

“Važno je da brodarske kompanije učine sve što mogu kako bi svojim kapetanima, časnicima i posadama osigurale obuku i resurse potrebne za osiguranje poštivanja novih pravila.”

Sindikat je ukazao na slučaj kruzera „Azura“, kompanije P&O: Francuske vlasti novčano su kaznile američkog zapovjednika broda za više od 110 000 dolara zbog navodnog viška sumpora u gorivu od 0,18 postotnih bodova (1,68 % u zoni sumpora od 1,5%). Oko 90.000 dolara kazne dodijeljeno je operateru plovila, ali je razlika naplaćena kapetanu osobno, piše Pomorac.net.

Nautilus je zabrinut kako će sa stupanjem na snagu uredbe o ograničenju emisije sumpora u industriji na 0,5% 1. siječnja iduće godine članovi posade biti izloženi dodatnoj odgovornosti ako se operator odluči izbjeći propise ili ako im se pruži neadekvatna obuka.

“To su složeni zahtjevi, sa složenim i višebrojnim mehanizmima primjene, a naše članove treba zaštititi od prijetnji sudskim postupcima koji proizlaze iz nenamjernog kršenja pravila”, rekao je Nautilus. “Nautilus će kao i uvijek podržavati članove koji su izloženi neosnovanoj kriminalizaciji, a važno je i da kontaktiraju Uniju ukoliko ih uprava prisiljava da varaju na bilo koji način.”

Pročitajte još

UDARAN VIKEND Prometni kolaps u gradu, stanje na autocestama ništa bolje

Dulist

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu

Dulist

IZ GRADA PODSJEĆAJU U tijeku je završno testiranje sustava zone posebnog prometnog režima

Dulist