Kultura

NOVA SEZONA U KMD-u Među sedam dramskih premijera i Jusićev ‘Dundo’

NOVA SEZONA U KMD-u Među sedam dramskih premijera i Jusićev ‘Dundo’

Unatoč nezavisnoj financijskoj situaciji pred nama je sedam dramskih premijera, najavio je u ponedjeljak ravantelj Kazališta Marina Držića Paolo Tišljarić. Već 21. siječnja na repertoaru je predstava ‘Jel’ tako Zorane?’ koja će na Vidrinim daskama odigrati u suradnji s Kazalištem Moruzgva prema tekstu Tanje Mravak u režiji Tamare Damjanović, a ususret kojoj je održana konferencija za medije.

– Sve naravno ovisi o situaciji u gradskom proračunu i epidemiologiji. Neke stvari ćemo morati odgoditi ili napraviti na drukčiji način nego što smo zamislili. Svakako, na početku sezone nisam želio napustiti tradiciju kakvu njegujemo otkad sam došao pa sam odlučio da se na početku godine ipak skupimo i predstavimo neki repertoarni smjer. Ono što nas čeka u skoroj budućnosti je ‘Jel’ tako Zorane?’. Mnogi su bili razočarani kad smo morali otkazati tu predstavu zbog stanja. Nadam se da će sada naša publika moći uživati u novoj hit predstavi u kojoj će Vedran Mliokta i Ecija Ojdanić zaigrati s mladim kolegama. Prije toga, moram napomenuti, sezonu otvaramo s ‘Orašarom’. Ovaj vikend tko nije uspio doći do karte u prosincu, ostalo je nešto za sada pa požurite na našu blagajnu – iznio je Tišljarić.

Poslije Moruzgve stiže nam prošle godine najavljeni autorski projekt Livije Pandur ‘Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije’.

– Skupio se cijeli autorski tim. Oni su prestavu napravili bez obzira što nisu mogli imati premijeru. Pandur vam je poznata po ‘Alkestidi’ koja je lani dobila Nagradu hrvatskog glumišta. Nakon nje slijedi nešto što će sigurno razveseliti dubrovačku publiku s obzirom na njihov kazališni ukus, a to je obilježavanje 50 godina od praizvedbe mjuzikla ‘Dundo Maroje’. Radimo koprodukciju s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom prema glazbi i djelu Đela Jusića. Ono što me izrazito veseli je i što će se u tu veliku suradnju uključiti Baletni odjel UŠ Luke Sorkočevića i FA Linđo. Mislim da će ovo biti jedan zanimljiv projekt – poručio je.

Nakon dolazi Ibsenova ‘Nora’ nastala u koprodukciji s GK Joza Ivakić iz Vinkovaca, a do kraja godine odigrat će se još Ionescove ‘Stolice’ te ‘Čarobni Frulaš’ prema adaptaciji Marije Grazio i Željke Turčinović. Bit će prilike i za reprize iz prethodnih sezona KMD-a – ‘Tramvaj zvan žudnja’, ‘Orašar’, ‘Južina’, ‘Kate Kapuralica’,… a od gostovanja će se realizirati suradnje s ZKM-om, HNK Šibenik, HNK Zadar.

– HNK Zadar nam dolazi s predstavom ‘Balon’ Mate Matišića, autora brojnih kontroverznih tekstova o kojemu se dosta pisalo u zadnje vrijeme. HNK Šibenik doć će s predstavom ‘Murlin Murlo’, a kao uvertiru dan prije bit će hommage Arsenu Dediću. Slijedi Kazalište Virovitica s ‘Alabamom’ za koju je Branka Bart dobila Nagradu hrvatskog glumišta za glavnu žensku ulogu. Predstava je trebala gostovati već lani, međutim je otkazana zbog financijskih razloga. Od HNK Osijek i Kazališta Gavella dolazi nam ‘Višnjik’ sa Sandrom Lončarić koja je dobila status nacionalne dramske prvakinje. Veseli me što ćemo jednu ovakvu veliku predstavu nastalu prema Čehovljevom tekstu gledati u našem kazalištu – komentirao je.

Nastavlja se i suradnja s kazalištem Velika Gorica, a u pregovorima su i sa Zagrebačkim kazalištem mladih oko razmijene predstava, kazao je.

– Nastavljamo suradnju s Asterom i Kolarinima. Nadamo se da će ova godina biti nešto lakša nego prošla. Naš budžet je ove godine pola od onog iz 2019. Isti budžet je bio planiran za lani pa smo završili na pola od polovice. Iz tog razloga sam oprezan. Cijelo vrijeme se prilagođavamo situaciji. Ić ćemo na dosta gostovanja o kojima ćemo vas izvijestiti na vrijeme – zaključio je Tišljarić.

Uz najavu godišnjeg programa danas je također u javnost pušten službeni trailer u kojemu se pojavljuju glumice Ivana Gulin i Marija Šegvić. Snimanje je bilo u prostorima dubrovačkog Muzeja crvene povijesti a produkciju potpisuje Miran Brautović – Palm Productions uz režiju Paola Tišljarića i glazbu Žarka Dragojevića.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist