Aktualno

“Nitko nema pravo nikoga zlostavljati”

"Nitko nema pravo nikoga zlostavljati"

Humanitarni koncert „Ana Rucner za Sigurnu kuću“ u organizaciji Caritasa Dubrovačke biskupije održat će se u petak, 23. studenog u 20 sati u tvrđavi Revelin, a tim povodom jutros je održana konferencija za medije.

– Potrebno je senzibilizirati javnost o postojanju problema nasilja u obitelji, a jednako tako cilj nam je prikupiti financijska sredstva za izgradnju prihvatilišta za žene i djecu, žrtve nasilja u obitelji. Sva sredstva od prošlogodišnjeg humanitarnog koncerta u Sportskoj dvorani u iznosu od 180 tisuća kuna utrošili smo za izradu opsežne projektne dokumentacije – rekla je zamjenica ravnatelja Caritasa Dubrovačke biskupije Marija Đurović u najavi koncerta organiziranog povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na kojem će nastupiti violončelistica Ana Rucner uz gotovanje klape Ragusa.

Ravnatelj Caritasa Dubrovačke biskupije don Robert Ćibarić izjavio je kako je sva potrebna projektna dokumentacija dobivena početkom rujna.
– Sigurna kuća smještena je na diskretnom mjestu, idealnih je proporcija i osmišljena da bude funkcionalna. Sada nam slijedi adaptacija. Očekujemo da će Grad i Županija nastaviti podržavati ovaj projekt, kao što su dosad bili doslijedni u obećanjima. Uskoro ćemo potpisati tripartitni ugovor o početku adaptacije kuće – kazao je Ćibarić. Naime, Grad Dubrovnik je u iduće tri godine predvidio ulaganje od pola milijuna kuna, a i Županija bi također trebala uplatiti popriličan iznos.

– Poslali smo otvoreno pismo općinama i gradovima na području Županije i zatražili da iz svojih proračuna izdvoje neznatna sredstva za budući rad sigurne kuće – istaknuo je Ćibarić.

– Najmanji će problem biti otvoriti Sigurnu kuću, ali što s njenim radom? Uz sinergično djelovanje svih institucija bismo mogli projekt dugoročno ostvariti s pozitivnim ciljem i uspjehom, što nam je svima i obveza – kazao je Ćibarić.

Potrebno je formirati i stručni tim psihologa i socijalnih radnika, angažirati zaštitare. Biskupija će pokrenuti pozivni natječaj na kojem će izabrati građevinsku tvrtku izvođača, a adaptacija kreće čim stigne prvi iznos novca. Ćibarić je istaknuo kako je Ministarstvo socijalne politike i mladih iskazalo spremnost pomoći, i to na način da osigura glavarine za korisnike.

Violončelistica Ana Rucner najavila je svoj nastup kao „lijepi spektakl“ uz gostovanje klape Ragusa, prikazivanje video spotova s kadrovima Hrvatske, a na nastupu će biti prikazan i najnoviji video spot sniman na stonskim zidinama.

– Danas nitko nema pravo nikoga vrijeđati ni zlostavljati. Zato se treba zauzeti i pomoći tim ženama i djeci. Ne samo da podržavam ovaj projekt, nego mi je drago da svojom glazbom mogu dati svoj doprinos – rekla je Rucner, najavivši „zgodan, veseo i dinamičan program“ u kojem će u dva dijela, uz klasična djela, izvesti i neke novitete.

– Pozivam sve da nam se pridruže na koncertu i ovoj prekrasnoj akciji. Da budemo svi zajedno, jer moramo se međusobno pomagati. Tko će nam inače pomoći? – rekla je Rucner.

U 2011. godini MUP je zabilježio 27 kaznenih djela nasilničkog ponašanja u obitelji te 242 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji. U 2012. godini do listopada zabilježeno je 14 kaznenih djela i 189 prekršaja, u prosjeku jedan prijavljeni slučaj dnevno. Smatra se kako je broj zapravo triput veći zbog brojnih neprijavljenih slučajeva zlostavljanja, ne samo fizičkog, već i psihičkog te ekonomskog, istaknuto je na konferenciji za medije.

Ulaznice za humanitarni koncert prodavaju se po cijeni od 50 kuna u Caffe baru Gir (Tommy centar), Kavani Teatar (I.Vojnovića) i Pizzeriji Scala.

Pročitajte još

Peru Vićanu sud zabranio korištenje pomorskog dobra bez koncesije!

Dulist

Maro Kapović imenovan predsjednikom Sveučilišnog vijeća u Dubrovniku

Dulist

Gradonačelnik i župan čestitali vatrogascima njihov dan

Dulist