Županija

Ništa od kongresnog centra, u Kuparima zona za sport i rekreaciju

Ništa od kongresnog centra, u Kuparima zona za sport i rekreaciju

Župski vijećnici ovog će utorka raspravljati o pokretanju izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja ‘Srebreno II’. Kako navode iz općine, ovaj UPU je izrađen 2012. godine, sukladno zajedničkim dogovorima tadašnje Agencije za upravljanje državnom imovinom, sada Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Unutar obuhvata plana, na centralnom prostoru, na zemljištu u državnom vlasništvu planirana je izgradnja višenamjenskog kongresnog centra s pratećim sadžajima te dijelom sadržaja javne i društvene namjene.
Nakon izrađenih više analiza i studija koje su se bavile traženjem najpovoljnije lokacije, Vlada Republike Hrvatske je 1. veljače 2019. godine, na sjednici u Dubrovniku, navode dalje iz Općine, Zaključkom u vezi s realizacijom Projekta izgradnje višenamjenskog Kongresnog centra Dubrovnik okončala postupak odabira lokacije budućeg kongresnog centra čime je postalo jasno da se planirani kongresni centar neće realizirati na području Općine Župa dubrovačka.

Isto je potvrđeno na sastanku kojeg su 1. veljače 2019. u prostorijama Općine Župa dubrovačka održali općinski načelnik Silvio Nardelli i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Budući da planirani kongresni centar više nije predviđen na predmetnoj lokaciji u Kuparima te se ukazala potreba za redefiniranjem svih mogućnosti i budućih namjena predmetne zone dogovoren je početak aktivnosti oko postupka izrade izmjena i dopuna UPU-a ”Srebreno II”.

-Općina je tada jasno zatražila da navedeno zemljište ni u kojem slučaju ne smije biti predmet prodaje jer se radi o zoni koja svojim centralnim položajem i svom potrebnom infrastrukturom jamči ravnomjeran i održivi razvoj uz urbanističko planiranje sadržaja javne i društvene namjene potrebnih kako samoj Općini tako i širem području i iznimno je važna tj. neophodna za ravnomjeran razvoj funkcija šireg područja – navode iz Općine Župa Dubrovačka.

Aktivnosti su nastavljene kroz više sastanaka s predstavnicima Ministarstva državne imovine i ostalu službenu korespondenciju, a kroz postupak izrade i donošenja izmjene i dopuna UPU-a ‘Srebreno II’ potrebno je za zonu koja se nalazi unutar obuhvata k.o. Brašina Nova (državno zemljište ukupne površine cca 8,3 ha, koje u naravi predstavlja prostor auto kampa i ostalih površina unutar obuhvata ex. ”VUU Kupari” sjeverno od državne ceste D8) analizirati mogućnosti te definirati prvenstveno zonu sportske i rekreacijske namjene potrebnu Općini Župa dubrovačka, a zatim i mogućnost i potrebu smještaja ostalih sadržaja lokalnog i regionalnog karaktera: srednje i visoko obrazovanje, zdravstveni sadržaji, kulturni sadržaji, sportski sadržaji, mogućnost za razvoj ostalih centralnih gradskih funkcija te javnih površina i potrebne infrastrukture (prometnice, parkovni sadržaji, trg i sl.), naravno uz analizu cjelovite postojeće i planirane mreže u odnosu na planirane djelatnosti.

Pročitajte još

Naši maslinari osvojili brojne medalje na međunarodnoj smotri maslinara!

Dulist

TZ Dubrovačko-neretvanske županije na sajmu Holiday World u Pragu

Dulist

ENO GASTRO PREZENTACIJE Slastice dubrovačkog kraja na BMT sajmu u Napulju

Dulist