Grad

[NEPONOVLJIV GLUMAC] Sretan ti rođendan, veliki Pređo!

Predjo Godisnjica

Na današnji dan, 29. kolovoza 1960. godine, u Kotoru je rođen hrvatski kazališni, televizijski i filmski glumac Predrag Vušović, neponovljivi Pređo.

Pređo je odrastao u Dubrovniku gdje je glumačke početke imao u kazalištu ‘Mali Marin Držić’, a potom svoj glumački talent pokazao zapaženim glumačkim kreacijama u predstavama Studentskog teatra Lero.

Iz njegove bogate biografije saznat ćemo i to kako do 1996. radi u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, nakon čega prelazi u kazalište Gavella u Zagrebu.

Ostvario je mnogobrojne nezaboravne uloge na Dubrovačkim ljetnim igrama, gdje je obilježio naslove kao što su Vojnovićeva „Dubrovačka trilogija“ i „Ekvinocijo“ u režiji Joška Juvančića, „Kafetarija“ u režiji Tomislava Radića, te tri Držićeva „Dunda Maroja“, u režiji Krešimira Dolenčića, Paola Magellija (gdje je za ulogu Pometa osvojio i nagradu Orlando) i Ivice Kunčevića.

Uspomena na njega ni danas ne blijedi. Snažan biljeg koji je svojim ulogama ostavio u povijesti Dubrovačkih ljetnih igara ostaje kao trajan zalog budućim naraštajima koji će, poput njega, biti neraskidivo vezani uz Igre.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

INVAZIVNA VRSTA 1.500 pajasena uklonjeno na Boninovu

Dulist

U PETAK KOD GIMNAZIJSKE DVORANE Komemoracija 77. obljetnice komunističkog zločina nad Stjepanom Wollitzem

Dulist