Zanimljivosti

Nacionalni park Mljet uveo eko boxove za sve posjetitelje u svrhu očuvanja prirode i okoliša

mljet Eco box 2

Nacionalni park Mljet konstantno se bori s problemom morskog otpada koji ugrožava obalu i podmorje najstarijeg zaštićenog morskog područja na Sredozemlju.

Plaže i obale neprestano su izložene velikim količinama otpada kojeg uslijed morskih struja i vjetrova naplavljuje more. Stoga djelatnici Nacionalnog parka Mljet i mnogobrojni volonteri nastoje umanjiti štetu koju morski otpad nanosi prirodi i okolišu. Kako? Čisteći smeće s plaža i uvala, a u tome mogu sudjelovati i svi posjetitelji Parka prikupljajući otpad u vrećice koje se nalaze u eko boxu.

mljet Eco box 1

Od ove sezone Park je uveo eko boxove namijenjene svim posjetiteljima i nautičarima s ciljem educiranja i uključivanja u zaštitu obale. Eko box sadrži 3 vrećice za različite vrste otpada, a mogu se preuzeti na svim prodajnim mjestima i kod čuvara prirode na gumenjacima. Posjetitelji koji prikupe otpad u vrećice iz eko boxa, dobit će prigodan poklon iznenađenja Nacionalnog parka Mljet. Sve što treba napraviti jest fotografirati otpad sortiran u vrećice iz eko boxa te poslati na mail np-mljet@np-mljet.hr.

S ciljem boljeg informiranja posjetitelja o ovom problemu postavljena je tabla u uvali Grabova na kojoj je objašnjen negativan utjecaj otpada na okoliš te kako se posjetitelji mogu uključiti i pomoći. Jedan od većih izazova u zaštiti prirode je doplutali otpad, stoga iz Parka poručuju da će u uvale koje su pod velikim pritiskom doplutalog otpada postaviti dodatne table koje sadrže detaljne informacije na samoj lokaciji.

mljet Tabla

Svake godine Ustanova provodi volonterski program „Čistač mljetskih uvala“ i to od travnja do sredine lipnja. Čišćenje skrivenih uvala i plaža uz angažman stalno zaposlenih djelatnika i ronilačkih klubova koji prikupljaju otpad u podmorju, obavlja se s ciljem očuvanja okoliša i kako bi posjetitelji mogli uživati u čistom moru i netaknutoj prirodi.

Južne uvale zbog specifične konfiguracije obale i snažne morske struje svojevrstan su magnet za goleme količine otpada koji dolazi čak iz Albanije, Italije te uslijed intenzivnog pomorskog prometa u tom dijelu Jadrana. Želite li se osjetiti istinsku povezanost s prirodom i dati svoj doprinos očuvanju ekosustava za buduće generacije, Nacionalni park Mljet pravo je mjesto za vas.

np mljet

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist