Aktualno

[Načelnik Neuma Dragan Jurković] Bitno nam je rasterećenje prometa ljeti. S Pelješkim mostom će se to sigurno dogoditi

[Načelnik Neuma Dragan Jurković] Bitno nam je rasterećenje prometa ljeti. S Pelješkim mostom će se to sigurno dogoditi

Dragan Jurković, načelnik Neuma, kratko je komentirao značenje Pelješkog mosta za ovu općinu. Iako se u javnosti mogu čuti različite priče, od potpune propasti Neuma do uzleta, Jurković se drži – sredine.

– Mislim da tu nema niti propasti niti procvata u nekom radikalnom smislu. Ono što nam je iznimno bitno je rasterećenje prometa kroz Neum u ljetnim mjesecima a s Pelješkim mostom će se to sigurno dogoditi. Ekonomski učinci ne bi trebali biti tako crni kao što se to prognozira. Svakako nam je drago da je Republika Hrvataka spojila svoj teritorij na ovaj način i podržavamo to. S druge strane, oni koji su namjerili doći odnosno žele doći u Neum će svakako doći, s mostom ili bez njega – ističe nam načelnik Jurković. Ono što je za Neum, no i južni dio BiH uopće bitno jest izgradnja mreža cesta. Jedna od njih bit će svojevrsna zamjena za tranzit s i prema dubrovačkom području.

– Prije mjesec dana otvorena je cesta Neum – Stolac koja se čekala skoro 40 godina. Otvorila nam je novi novi putni i tranzitni pravac, sada jedan dio onih koji dolaze iz Sarajeva i idu prema Dubrovniku prolaze kroz Neum, ne kroz silne granice koje su bile na ruti. također, u nekom doglednom vremenu u planu nam je izgradnja ceste Dračevo – Ravno i spajanje juga koji je godinama bio zanemaren. Gradimo mrežu cesta kroz unutrašnjost naše županije i južnog dijela BiH – naglašava daljee Jurković. Na cruising pak turizam gleda negativno.

[Načelnik Neuma Dragan Jurković] Bitno nam je rasterećenje prometa ljeti. S Pelješkim mostom će se to sigurno dogoditi

– Jedan smo akvatorij zajedno s Malostonskim zaljevom. Prevedeno – zaštićen. Ne vidimo u nekoj budućnosti niti projekcijama baziranje na taj vid turizma. Želimo se bazirati na održivi turizam i graditi infrastrukturu vezanu za održivi turizam. Ne zanima nas cruising turizam u tom smislu – odgovara na pitanje o mogućim turističkim potencijalima.

– Svakako da je prolazak broda Bolette bio atrakcija i pokazalo se da most ima uvjete koje je osporavalo Sarajevo. Godinama su se vodili prijepori oko toga, a pokazalo se da takav brod može ući u naš akvatorij. Međutim, ponavljam, taj turizam vezan za cruisere – ipak ne. Ovako mali akvatorij nije za tako velik brodove – zaključuje Jurković.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist