Kultura

Na subotnjoj kavi u Umjetničkoj galeriji održano stručno vodstvo kroz izložbu ‘Vidljive’

izlozba vidljive

U Umjetničkoj galeriji Dubrovnik je u sklopu prepoznatljivog programa ‘Subotnja kava u Galeriji’ održano stručno vodstvo kroz aktualnu izložbu ‘Vidljive’, ali i druženje s jednim dijelom umjetnica koje su predstavljene na ovoj izložbi. Kroz izložbu je posjetitelje provela jedna od kustosica izložbe, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik, dr.sc. Rozana Vojvoda, a posjetitelji su imali jedinstvenu priliku upoznati jedan dio umjetnica i izravno od njih čuti o procesu nastajanja radova s kojima su se predstavile na ovoj izložbi.

Na izložbi sudjeluje više od 100 umjetnica, a u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik predstavljeno je njih 65. Na ‘Subotnjoj kavi u Galeriji’ svoje su radove posjetiteljima predstavile Dubravka Lošić, Ivana Dražić Selmani, Ivana Jelavić, Ivana Pegan, Ana Požar Piplica, Ivona Vlašić, Nives Sertić, Matea Šabić Sabljić i Darija Žmak Kunić. Međuinstitucionalni projekt i izložba ‘Vidljive’ je nastao u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Umjetničke galerije Dubrovnik, Muzeja likovnih umjetnosti Osijek i Galerije umjetnina u Splitu.

Projekt je rezultat istraživanja zastupljenosti umjetnica u umjetničkim zbirkama muzejskih institucija, a ujedno predstavlja i određene aspekte i mapiranje suvremene umjetničke prakse autorica u Hrvatskoj. Cilj projekta je osvijestiti nužnost za ravnopravnom vidljivošću i zastupljenošću autorica u muzejskim zbirkama i programskim realizacijama koje do sada imaju udio tek od 10 do 15 posto.  Umjetnička produkcija autorica obuhvaća širok raspon tema i senzibiliteta te nedvojbeno zaslužuje veću vidljivost i pozornost stručne i šire javnosti. Kroz tematske cjeline izložba, uz radove iz muzejskih fundusa, predstavlja i umjetničku produkciju autorica koje su se kroz svoj umjetnički rad kvalitetom visoko pozicionirale na umjetničkoj sceni a nisu nužno zastupljene u muzejskim zbirkama.

‘Subotnja kava u Galeriji’ prepoznatljiv je i izvrsno prihvaćen program Umjetničke galerije Dubrovnik kojom se ona još više želi približiti svojim sugrađanima i svim posjetiteljima grada Dubrovnika nudeći drugačiji doživljaj jedne kulturne ustanove. Izložba ‘Vidljive’ se u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik može pogledati još samo do sutra, odnosno do 26. svibnja.

FOTO: Miho Skvrce

Pročitajte još

POMAMA ZA ‘KAFETARIJOM’ Sve ulaznice rasprodane ili rezervirane, otvorena lista čekanja

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE I RADIONICA STRIPA U FLORI ‘Striptokok’ Davora Schunka

Dulist

KAPELA TRANSFORMIRANA U ROZARIJ SV. STJEPANA Nesvakidašnja izložba Dubravke Lošić u Labinu

Dulist