Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 2006. Umro naš veliki glumac Izet Hajdarhodžić

IZET HAJDARHODŽIĆ kao Skup

Oni koji su ga gledali u toj ulozi nikoga više ne mogu doživjeti kao Držićevog Skupa osim Izeta Hajdarhodžića. Koliko je maestralno to odigrao svjedoče i brojne nagrade koje je dobio, uključujući Godišnju nagradu ‘Vladimir Nazor’ 1965. godine. Ali ne samo Skup, već sve Izetove uloge naprosto su bile briljantne. On je naprosto bio ikona Dubrovačkih ljetnih igara, ali naravno i hrvatskog teatra uopće. Utjelovio je Hajdarhodžić Dunda Maroja, Henrika IV., Mortimera, gospara Lukšu, Davida Štrpca, Imotskog kadiju, Don Juana, Don Alonsa, Raspućina… Ostvario je više od 80 uloga u raznovrsnom kazališnom repertoaru ali i brojne filmske uloge. Osim glumom bavio se režijom, a od 1968. godine je bio i profesor glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Izet Hajdarhodžić rođen je u Trebinju u prosincu 1929. godine da bi se preselio u Dubrovnik gdje je maturirao 1948. godine. Glumu je diplomirao 1957. godine u Zagrebu. Od 1948. do 1952. godine radio je kao novinar i kazališni kritičar Radio Dubrovnika, od 1957. do 1961. i 1963. do 1968. je glumac, redatelj i umjetnički direktor dubrovačkog Narodnog kazališta, danas Kazališta Marina Držića. Od 1961. do 1963. član je Narodnog pozorišta u Sarajevu, a u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu glumi od 1968. godine.
Osim po glumačkim vještinama bio je znan i po tome što nije imao dlake na jeziku. Naime bio je vrlo kritičan kako prema kazališnoj sceni tako i prema društvu općenito. Bio je i hrvatski diplomat jedno vrijeme i to ataše za kulturu u Moskvi. Umirovio se 2000. godine.
Ovaj veliki glumac i čovjek zauvijek nas je napustio, ostavivši iza sebe bogatu ostavštinu nezaboravnih uloga, u Zagrebu 12. prosinca 2006. u 77 godini života.

Pročitajte još

Korisni savjeti veterinarke Sunčice Oštrić: Kako pomoći psima tijekom vrućina!?

Maris Guca

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist