Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 2006. Umro Đuro Pulitika

pulitika ugd 1

26. siječnja 1922. na Bosanci je rođen jedan od najpoznatijih dubrovačkih slikara kolorista Đuro Pulitika. Nakon završene gimnazije od 1938. godine odlazi kod povjesničara umjetnosti i slikara Koste Strajnića koji ga podučava slikarstvu. Nakon dvogodišnjih priprema Pulitika upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali je napušta i vraća se u Grad te uskoro u Cetinju upisuje Umjetničku školu koju završava 1950. godine.
Prva Pulitikina samostalna izložba bila je u Salonu LIKUM u Gradu 1953. godine. Druži se i stvara s dvojicom velikih slikara Antunom Maslom i Ivom Dulčićem te zajedno čine znameniti dubrovački koloristički slikarski trio koji ne prestaje biti inspiracija umjetnicima.
Đuro Pulitika je izlagao na preko 50 samostalnih te na brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je brojnih nagrada između kojih se izdvajaju 1983. godišnja nagrada Vladimir Nazor, 1993. nagrada grada Dubrovnika za životno djelo te 1997. nagrada Vladimir Nazor za životno djelo. Iste godine u kući na Držićevoj poljani 1 otvara se Galerija Dulčić-Masle-Pulitika koja je zaživjela u punom smislu 2005. godine kada je postala jedan od izložbenih prostora Umjetničke galerije Dubrovnik.

Pulitika je umro 14. prosinca 2006. godine u Dubrovniku u 84. godini života.

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist