Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1973. Dubrovnik prekrile desetine centimetara snijega, nešto neviđeno!

snijeg16 1

Prije bi mogli zamisliti da se još brčkamo u moru, što su mnogi do unazad par dana i činili, negoli da nas kakva susnježica iznenadi. A kamoli da nas zatrpa više desetaka centimetara snijega. Upravo to se dogodilo na današnji dan 1973. godine. Temperatura je bila dobro ispod nule, pahulje su počele padati ranom zorom i nisu stale cijeli taj i sutra dan. Dubrovnik se doslovno našao prekriven debelim bijelim pokrivačem.
Slična pojava zabilježena je 1942. godine kada je grad spavao zimskim snom ispod 30-tak centimetara snijega, što je rekord u novijoj dubrovačkoj povijesti. Prije toga 1929. debljina snježnog prekrivača Grada bila je nekih 20-tak centimetara. Usporedbe radi, one 2009. koju pamtimo po snježnim radostima i nedaćama, na tlu se zadržalo maksimalno 7-8 sm snijega.
Ta 1929., 1942. i 1973. i jesu bile najhladnije eurospke zime. Dok je Dubrovnik bilježio do 10 stupnjeva ispod nule temperatura se na nekim područjima u srcu Mediterana, poput Sicilije, primjerice 1929. godine, spustila skoro do 30 stupnjeva ispod nule.

Na fotografiji prisjećamo se kako lijepo izgledaju zabijeljeni gradski krovovi, a ona je iz veljače 2018. godine.

 

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist