Zanimljivosti

NA DANAŠNJI DAN 1661. Gučetići donirali Gradu obiteljsku knjižnicu

bogisic knjige knjiznica05

Dubrovački plemić Ivan Vitov Gučetić na današnji je dan 1661. godine ostavio svoju bogatu obiteljsku knjižnicu Gradu pod uvjetom da se ona smjesti ‘na uspomenu njegovu i njegovih predaka’.  Odlukom Senata u listopadu iduće godine Gučetićev je legat postao sastavnim dijelom bogate knjižnice nekadašnjeg Isusovačkog kolegija.

Brojne su dubrovačke plemićke obitelji zaista golemi broj vrijednih izdanja, poput Gučetića, poklanjale Gradu. Upravo tako se i skupila dovoljno opsežna književna građa da bi se moglo početi

promišljati o osnivanju Dubrovačke biblioteke, koja je otvorena 1941. godine.

Knjige su se, o čemu svjedoče arhivski izvori, prikupljale još od 15. stoljeća. Prvi donator je bio Ivan Gazulić, humanist i diplomat Dubrovačke Republike, koji je oporučno ostavio veliki dio svoje privatne knjižnice Gradu upravo pod uvjetom da donirane knjige ‘budu smještene na jedno mjesto i dostupne svima onima koji budu u njima htjeli što vidjeti ili čitati’. Gazulić je pokrenuo trend oporučnog ostavljanja knjiga i tako se prikupio zavidan broj značajnih djela.

Dubrovačke knjižnice sada broje 82 godine svog postojanja i  djelovanja, a 2021.godine slavio se prigodnim programom na samu objetnicu otvorenja 2. veljače okrugli jubilej od 8 desetljeća.

 

 

 

 

Pročitajte još

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist