Aktualno

NA ADRESU MINISTARSTVA STIŽU ZAHTJEVI Osam dubrovačkih škola zatražilo zapošljavanje spremačica

Epidemiološka slika u Hrvatskoj se popravlja. U četvrtak zabilježeno je 234 nova slučaja koronavirusa što je znača­jan pad u odnosu na kolovoz kad je nji­hov broj rastao iznad 300. Ipak, mjere na snazi zahtijevaju prilagodbu brojnih djelatnosti među kojima je i ona obra­zovno-odgojna. Školske ustanove ulažu dodatne napore kako bi zadovoljile postavljen standard Nacionalnog sto­žera Civilne zaštite Republike Hrvatske. Nameće se stoga potreba za dodatnim kadrom, u prvom redu spremačicama. Slijedom toga Ministarstvo obrazova­nja i znanosti donijelo je odluku kojoj se omogućuje njihovo zapošljavanje na određeno.
Kvadratura nije mjerilo
— Ministarstvo je zaprimilo više od 450 zahtjeva za zapošljavanjem spremačica zbog potrebe pojačanih mjera održa­vanja higijene za vrijeme epidemije COVID-19 i to na 60 dana bez raspisiva­nja natječaja ili na 6 mjeseci s raspisiva­njem natječaja. Zahtjevi se žurno obra­đuju s tim da ističemo kako zahtjevi i dalje pristižu – poručili su na upit DuLi­sta. Kako stoji u njihovom odgovoru, čak osam dubrovačkih škola zatražilo je dodatnu pomoć, a pri predaji zahtjeva bili su obvezni navesti površinu koju je nužno čistiti, rade li spremačice u smje­nama te koliko ih je već angažirano.
U Umjetničkoj školi Luke Sorkoče­vića, kako nam je kazao tamošnji rav­natelj Slobodan Begić, u potrazi su za još dva para ruku. Trenutno, sukladno dosadašnjoj praksi, kod njih djeluju četiri spremačice – tri u matičnoj školi i jedna na slikarskom odjelu. Već dulje vrijeme, ističe Begić, međutim, pokuša­vaju ukazati kako kvadratura, u ovom slučaju oko pet tisuća metara četvor­nih, nije mjerilo već broj učenika i smjena kojih je kod njih tri. U punom nastavnom procesu počinju u osam sati ujutro i vrata škole zatvaraju u devet sati navečer. Dio predmeta prenose na subotu koja je neradni dan.
Povećan opseg posla
Zbog svega navedenog neophodno im je pojačanje. ‘Inače nećemo moći pro­vesti sve što je zacrtano’, priznaje Begić. Jednakog su razmišljanja u OŠMarina Držića gdje je svih sedam spremačica zbog kontakta sa zaraženim doma­rom u samoizolaciji. Za sada nastava, objašnjava nam ravnateljica Zrinka Capor, funkcionira online, a s pone­djeljka, nadaju se povratku u učionice. Ministarstvu su uputili zahtjev za još jednom djelatnicom koja bi pomogla u čišćenju zatvorenih prostora površine 5.340 metara i školskog dvorišta od koji tri tisuće metara četvornih.
— Ona bi radila u školi za djecu s posebnim potrebama. Ukupno imamo 578 učenika i oko 100 zaposlenika pa bi nam to uvelike olakšalo situaciju – navela je za DuList Capor. Mada u OŠLapad isprva nisu namjeravali anga­žirati dodatnu djelatnicu, ravnateljica Nikolina Soko, poručila nam je kako su nakon sastanka sa šest spremačica zaključili kako će zahtjev resornom ministarstvu ipak poslati. S obzirom na veličinu ustanove još jedan par ruku bi im dobro došao. Spremačice u Lapadu inače, navodi, rade u dvije smjene.
Obuhvat posla im se utoliko povećao jer poslije čišćenja više od četiri tisuće metara moraju poprskati dezinfek­cijskim sredstvom. Pri tome važno je napomenuti kako ne ulaze u razrede. To je, ističe Soko, strogo zabranjeno. Učionice se dakle čiste po odlasku uče­nika te nastavnog osoblja. Naglasak je, podvlači, na smanjenom kontaktu pa se nastava održava u blok satovima, a đaci čitavo vrijeme moraju sjediti na istom mjestu. Također, van funkcije je sportska dvorana čije bi im pak sva­kodnevno održavanje oduzelo dobar dio dana.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 16. rujna 2020.

Pročitajte još

U četvrtak 1A i 1B voze kao svakog radnog dana

Dulist

KOLIKO SE OD GRADNJE SLIJEVA U GRADSKI PRORAČUN? Komunalni doprinos lani ‘jači’ nego 2019.

Andrea Falkoni Račić

Za četvrtak za dubrovačko područje upaljen narančasti alarm

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija