Zanimljivosti

„Morate osjetiti pod jezikom!“

dzem marmelada6499

Peti po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade jutros je otvoren ispred crkve Sv. Vlaha. Domaće poslastice koje su ponuđene na štandovima oko Orlanda privukle su pažnju brojnih turista.

„Moj gosparu, a kako ćete znat' ako ne provate?!“, odgovara prodavač na pitanje koja je razlika između njegove marmelade i one iz trgovine.
Na žličici nudi svoju marmeladu i s ponosom u pogledu i glasu ističe: „Ma ono u butizi vam je industrija, a ovo…ma vidjet ćete kad osjetite pod jezikom!“.
Stolovi bogati raznim domaćim proizvodima iz cijele Hrvatske, od Orahovice preko Buja i Solina do Dubrovnika, opasali su prostor oko Orlandovog stupa ispred crkve Sv. Vlaha. Turisti nahrupili kao osice, raspitivaju se, kušaju, hvale i kupuju.

„Lako je objasnit razliku između pekmeza, džema i marmelade. Nema razlike u sastavu pripravljenog proizvoda, već  u gustoći i veličini komadića voća od kojeg se pravi“, razjašnjava gospođa koja osim pekmeza i džema još nudi i razne vrste likera.
Zanimljivu primjedbu dao je gospar koji nudi svoj rozolin strancima, a koji ga uporno odbijaju. „Ma nemaju oni pojma što je ovo, ovo vam kupuje samo domaća čeljad.“

U gužvi se moglo primjetiti i turističke vodiče koji ispred Luže i Sponze pokušavaju zadržati pozornost turista, ali im to ne uspijeva. Festival pekmeza, džema i marmelade očito je prejak mamac za oči, a posebno za nepce, pa čak i kad je okruženje prepuno drugih vizura.
Pogled posjetitelja sa šarenila ponude naglo prelazi na središte zbivanja kod samog Orlandovog stupa kad su ples poveli članovi KUD-a Stjepan Radić iz Pridvorja. Mnogi turisti htjeli su te trenutke zabilježiti kamerom pa je pred stolovima  došlo do zastoja.
Stručni žiri s hrvatskih prehrambenih fakulteta imat će pune ruke posla kako procijeniti i ocijeniti kvalitetu pojedinog pekmeza, džema ili marmelade. Nijanse će odlučivati, a sudačka nepca uživati.

Na festivalu su predstavljeni kvalitetni proizvodi tridesetak izlagača, malih proizvođača iz ruralnih krajeva Hrvatske, a sve proizvode u Dešinim prostorima u lazaretima ocjenjiva stručni žiri s Prehrambeno – tehnološkog fakulteta u Osijeku i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu, a uz pomoć prof. Josipa Žuvele, priznatog stručnjaka kulinarstva i viteza gastronomije.

Pročitajte još

FOTOGALERIJA Sniježničari očistili stazu od Kune do Tamnika

Dulist

Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića!

Dulist

SVJETSKI JE DAN TELEVIZIJE Našim je roditeljima bila luskuz, bakama i djedovima fenomen

Dulist