Crna kronika

MILIJUN KUNA ŠTETE Prodavao izlete, a nije izdavao fiskalizirane račune

Porezna lista srama

Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Službe kriminalističke policije ove Policijske uprave utvrđena je osnova sumnje da je 42-godišnji vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva iz okolice Dubrovnika, koje se bavilo pružanjem izletničkih usluga, tijekom 2019. godine počinio kaznena djela ‘Zlouporaba u gospodarskom poslovanju’, ‘Utaja poreza i carine’ i kazneno djelo ‘Povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga’.

-Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičeni, pružajući usluge izletničkog prijevoza turista morem, naplaćivao usluge u gotovom novcu, a da nije izdavao fiskalizirane račune čime je pred Poreznom upravom prikrio stvarnu obvezu trgovačkog društva po osnovu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit. Na opisani način prisvojio je iznos od gotovo milijun kuna, na štetu imovine trgovačkog društva o čijoj imovini se trebao brinuti – navode iz Policije u priopćenju.

Isto tako je utvrđeno da je oštetio Državni proračun RH za neprijavljenu obvezu plaćanja poreza na dodatnu vrijednost i poreza na dobit u iznosu od 281.693,81 kuna.

Također, utvrđena je sumnja da je povrijedio obvezu vođenja poslovnih knjiga budući da u poslovnim knjigama društva nije uredno evidentirao sve prihode društva iz kojih proizlaze obveze s osnova poreza na dodanu vrijednost, čime je otežao preglednost poslovanja i imovinskog stanja trgovačkog društva.

Protiv vlasnika i odgovorne osobe trgovačkog društva podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Pročitajte još

Dilerski dvojac s Korčule ‘pao’ s više vrsta droga

Dulist

Policija ispisala preko 700 kazni, najviše zbog ‘gasiranja’

Dulist

TJEDNI REKORDER Zaustavljen u Zaton Dolima, napuhao 1,65 promila

Dulist