Aktualno

Međunarodni je dan pomoraca

Međunarodni je dan pomoraca

Istodobno kad građani Republike Hrvatske slave spomendan Dana neovisnosti (do prije koju godinu Dan državnosti), Međunarodna je pomorska organizacija 2010. godine proglasila 25. lipnja svjetskim Danom pomorca.

Zbog jedinstvenog truda kojeg pomorci svakodnevno ulažu u razvoj međunarodne pomorske trgovine i svjetske ekonomije, odabran je ovaj datum, kad su STCW konvencija i pridruženi joj zakoni prihvaćeni na Diplomatskoj konferenciji u Manili, prenosi morski.

Dan pomorca je također prilika da se javnost bolje upozna s problemima s kojima se pomorci svakodnevno bore, a to su kriminalizacija, piratstvo, neprepoznavanje u nacionalnom zakonodavstvu.

Hrvatska ima oko 27 tisuća pomoraca, od kojih više od 12 tisuća časnika, a rade u konkurenciji 1,5 milijuna pomoraca, među kojima je oko 600 tisuća pomorskih časnika. S obzirom na broj stanovnika, Hrvatska je pomorska velesila jer se nalazi na četvrtom mjestu liste članica EU koje imaju pomorsku administraciju.

Svima onima koji unatoč tehnologiji i dalje zarađuju težak kruh sa sedam kora, od srca čestitamo njihov dan i želimo mirno more.

Pročitajte još

Vlahušić: Na Gruškoj placi Food market, a ima prostora i za piknik zonu

Dulist

JAK POTRES U JADRANU Dubrovnik se ljuljao na 4,9!

Dulist

Visoki kazneni sud donio odluku o porukama Žalac i Rimac

Dulist