Zanimljivosti

MARO MITROVIĆ Od previše sunca ‘zaradio’ sam aktiničku keratozu, zato – oprez!

maro mitrovic

Naš poznati umjetnik Maro Mitrović, koji je čitav život vezan uz more pa stoga i puno vremena provodi izložen sunčevim zrakama, suočio se sa zdravstvenim problemom. Naime, dijagnosticirana mu je tzv. aktinička keratoza. Na lubanji su mu se pojavile tamne mrlje na koje on baš i nije obraćao preveliku pažnju. Srećom pa je s njime, koji je inače i instruktor ronjenja, na zaron pošla liječnica koja ga je upozorila da te mrlje nisu bezazlene i uputila ga dermatologu.
-Nakon dvije krioterapije skoro su sve lezije uništene, a još me čeka jedna seansa smrzavanja glave u jesen. Pouka glasi: ‘Posao Dive mastera mi je spasio život’ – sretan je Maro, koji nam je opisao tijek bolesti za koju nije ni bio svjestan da je ima.
-Počinje kao par običnih pufica na glavi koje se poslije par dana ispune tekućinom uz nekakvo nateklo tkivo. Nakon toga tekućina izađe, a mjesto promjene dobije zadebljanu rožnatu kožu. Izloženost suncu pospješuje ponavljanje tog procesa sve dok cijela glava, a i dijelovi lica ne budu pokriveni tim tamnijim ‘otocima’ zadebljane kože koja se ljušti, ali i stalno obnavlja to degenerirano stanje. Kod mene je proces trajao godinama. Srećom mi je liječnica konstatirala opasnu promjenu kože pod nazivom aktinička keratoza, jer ako se ne liječi može prerasti u plancelularni karcinom kože koji je jako agresivan. Izlječenje, pod uvjetom da se pristupi terapiji prije kancerogenog stanja, je potpuno uspješno. Kod mene je primjenjena krioterapija odnosno uništavanje lezija tekućim dušikom. Pri tom se uništi i dio zdrave kože koja se brzo obnovi ali ne i lezije koje otpadnu kao kraste. Uz to sada koristim aktini losion koji je zaštitna krema sa visokim faktorom i ujedno spriječava stvaranje keratoza. Dakle oprez! – poručuje Mitrović.

Foto: Privatna arhiva

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1941. Rođen pjesnik i dramaturg Milan Milišić

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1994. Umro povjesničar Bogdan Krizman

Dulist

[FOTO] Više od 50 polaznika na radionicama crtanja 3D olovkom

Dulist