Aktualno

MARO DROBNIĆ Glumio u Game of Thrones, a upravo završava snimanje filma ‘Hunting Tesla’

maro drobnic 2

Glumio je u popularnim svjetskim produkcijama poput ‘Game of Thrones’, slobodnjak je još uvijek i vanjski surad­nik HNK Split, a nada se postati stalni član ansambla. Za Split ga nije vezao samo posao već i ‘ljubav života’ – Ana – s kojom je već dvije godine u braku. Maro Drobnić zadnje je vrijeme proputovao svijeta i to zbog potreba snimanja filma ‘Hunting Tesla’ u kojem glumi jednu od glavnih uloga. Film ćemo, kako za sada stvari stoje, imati prilike vidjeti u kinima sredinom iduće godine.

Nedavno ste se vratili iz New Yorka gdje se snimao dio scena filma ‘Hun­ting Tesla’ u kojem glumite. Dajte nam detalja… O Vašoj ulozi, samom filmu, putovanju u New York i na ostale lokacije gdje se sve snimalo?
Tako je, nedavno smo završili snimanje predzadnjeg bloka filma ‘Hunting Tesla’ u Londonu i New Yorku. Film je obitelj­ska drama s elementima komedije i akcije, točnije film u filmu. Dakle redatelj koji želi snimiti film i nailazi na svakod­nevne prepreke i probleme tijekom sni­manja…. Ne želim puno odavati, saznat ćete više kada izađe trailer. Moj lik u filmu se zove Đivo Martinović, Dubrov­čanin i on je najbolji prijatelj i odvjetnik glavnog lika kao i manager filma, koji pomaže svom prijatelju u svemu i zapo­stavlja svoj privatni život… Putovanje u London, a pogotovo u New York nas je svih veselilo, išli smo u manjem broju jer ipak ovaj film ovisi o donacijama i skupo je snimati van Hrvatske. Trebalo bi par stranica da opišem kako nam je bilo u Londonu i New Yorku, no pokušat ću skratiti na dvije – tri rečenice. London je predivan, od dvoraca, muzeja, privatnih kuća, parkova… New York – blještavilo, mega zgrade koje paraju oblake, fanta­stična arhitektura, različite kulture; kao i u Londonu. Grad koji stvarno ne spava, vidi se da se vrti veliki novac u ovome gradu, no s tim povlači i veliku bijedu, beskućnike koje vidite često u podze­mnoj i na ulici. Hrana je puno bolja nego britanska, puno više izbora. Za London i New York ćete morati duboko posegnuti u špag da odete na nekih 10-tak dana u oba grada jer su nenormalno skupi. Ako netko kaže da je Dubrovnik skup, samo ću se nasmijati na to jer je Dubrovnik prema Londonu i New Yorku baš jeftin. Ostale lokacije snimanja filma su bile po cijeloj Hrvatskoj. Većina filma je sni­mana u Zagrebu, Splitu i Dubrovniku.

Iza Vas su uloge u mega popularnoj seriji Game of Thrones pa Missing, Dig, Make in with you i Strike Back. Kako izgleda raditi na tim svjetskim produkcijama?
Raditi na stranim produkcijama je jedno predivno iskustvo. Biti dio toga je baš pravi blagoslov. Većinom na stranim projektima radi puno više ljudi u pro­dukciji, često dva do tri puta više nego na domaćim produkcijama, no naravno to je zbog viših budžeta koje strane produk­cije imaju. Imate jako puno asistenata od svake pozicije na setu. Kao glumca vas drže kao kap vode na dlanu. Imate svoje vozače, asistente na setu, kamp kućice kao što hollywoodski glumci imaju.

Kliše pitanje, ali to uvijek svih zanima – kad ste otkrili ljubav prema glumi i odlučili da će upravo to biti Vaš životni poziv?
Moju ljubav prema glumi sam otkrio u prvom osnovne kada sam dobio ulogu u predstavi za priredbu na kraju škol­ske godine. Nakon osnovne krenula je i dramska sekcija u srednjoj školi. Nakon srednje škole sam dobio ulogu u teatru Lero u predstavi Feđe Šehovića ‘Kazini od izbora’, u režiji Mirej Stanić i Feđe Šehovića. Nakon te predstave sam shva­tio da je ipak moj životni poziv postati glumac. Usljedili su prijemni ispiti na akademiji i onda sam na kraju upao na splitsku akademiju.

Kako pamtite te, vjerujem, zlatne studentske godine, a kako razdo­blje nakon studija kad ste se našli na ‘tržištu’. Često mladim glumcima ne bude lako, imaju velika očekivanja pa se razočaraju… Kako je kod Vas išlo?
Najljepši su studentski dani jer imate osjećaj da ste zaštićeni od surovog svi­jeta. Tijekom studiranja su mi se počele otvarati, odnosno nuditi kazališne pred­stave te poneka epizodna snimanja serija, tako da nisam imao velika očekivanja ni razočarenja nakon završetka akademije jer sam već bio u pogonu. Naravno, nas umjetnike je dosta zeznula korona, kao i ostale branše, no kod nas su kazališta bila zatvorena, a snimanja odgođena. Ja sam diplomirao 2019. godine, a lock down je nastupio 2020., tako da je bila malena panika po pitanju posla. No sna­šao sam se, počeo raditi na građevini dok se sve nije smirilo.

Što vam je draže – teatar ili film?
To mi je najteže za odgovoriti iskreno. Podjednako mi je drago. Teatar mi je ljubav, a film strast.

Koji su predstojeći projekti i planovi i kad ćemo Vas imati prilike vidjeti u Gradu na daskama?
Trenutno snimam jedan projekt za HRT. Imam dogovorena još dva snima­nja tijekom iduće godine, no kod moje profesije se nikad ne zna. Može se sve odjednom otkazati, a možete dobiti još pet dodatnih projekata. Što se tiče Grada, jedino što sam igrao predstave na Ljet­nim igrama, jednom na daskama KMD-a, kao alternacija jednom kolegi. Tako da realno još me iz teatra nisu zvali za neku novu predstavu otkako sam upisao aka­demiju, osim te alternacije. No zahva­ljujući HNK Split, kao i pristanku KMD-a, gostujemo s predstavom ‘Tiha noć’ sredinom ovog mjeseca, tako da nakon 8 godina opet ću imati priliku igrati u KMD-u pred dubrovačkom publikom. Bila bi mi velika želja raditi neku novu predstavu u teatru rodnoga grada.

Foto Privatna arhiva

Pročitajte još

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

MORE U DUBROVNIKU NA 29.7 STUPNJEVA Novi hrvatski rekord

Dulist