Vaše vijesti

MARKO MUJAN HE Dubrovnik u Platu – geneza potopa i požara (I): Ključevi tragedija

he plat068

Dragi moji, ovo sam pisao prije kojih godinu dana i sad objavljujem nešto malo korigirano.
Nakon najveće tragedije u povijesti HEP-a suđenje na Županijskom sudu u Dubrovniku trebalo je napokon početi 20. siječnja 2021. godine, ali odvjetnici su tad odlučili tražiti ono na čemu ustrajavam od prvog dana, a to je uzrok nastanka požara, prvi plamen, koji je, a oni gore na Vrhu to dobro znaju, ključ cijele priče do koje je došlo kroz još zidova i vrata što su ‘pomogla’ da imamo tri, možda i ključna, svjedoka događaja manje.
Zaustavljanje rada HE Dubrovnik rezultiralo je prikrivanjem loše obavljenog posla cjelovite regeneracije dvaju agregata, koja su, iako ne naša najveća hidroelektrana, zbog određenih prednosti proizvodili najviše struje u Hrvatskoj.
U ovo vrijeme poruka SMS-a sve se zna samo je pitanje do koga one dođu i dobro ako je to Laura Codruta Covesi iz zemlje, koja je nejkad bila kopljima iza Hrvatske. Hrvatske koja ima daleko više blaga Božjega što ga Narod ne uživa nego oni gore što je za sebe cijede. Sve se zna i ništa nije slučajno, ali ajde ti to otvoreno reci pa da vidiš odgovora sustava, njegovih sastavnica i naposljetku poslušnika i klošara s dna kace kojima je dato da za škude čiste fekalijama i slobodu od uvjetovanosti što su ih nečim ‘zaslužili’ umočivši malko prste u marmeladu jer zna se za koga je med. Ti ne odgovaraju nego ih neke pravosuđe čisti, a kasnije ih se i ispolira pa budu kao novi, a oni su isti stari.
Odgovornost za HE Dubrovnik u Platu, reklo bi se da je na razini građevinskih poslovođa, mehaničara, električara, ponekog stručnog direktora, a ne vrhunskih inženjera, pravnika, glavnih direktora i njihovih šefova koji su za našu političku vrhušku tobože država u Državi, a ne kompanjoni. Je li tome baš tako.
Neki čovjek promisli o razinama odgovornosti u ovom slučaju uspoređujući one koji su odgovarali u Hagu. Recimo išao General na instrukcije u Zagreb i nagovorili ga da prihvati kako nije bilo bočnih lanaca zapovijedanja i valjda ga uvjerili da vojna odgovornost ide za dvije razine iznad. General se osjećao siguran bio na trećoj razini pa ipak glede, unatoč savjetnika odslužio svoje, a zna da je moglo biti drugačije. Slijedila je Oliverova “Sad je kasno da se kajem, nima natrag s ovog puta”.
Pročitao sam jučer jedan komentar ispod teksta s lokalnog portala o početku suđenja za tragediju u Platu, piše: ‘Samo provjerite fotografije prije i poslije obnove i sve će vam biti jasno. Od pregradnih zidova, do odvodnih kanala i rupa u zidu promjera 1m kroz koje se vatra kabelima širila, a nakon nesreće prepravljeni…’

Trenutno imamo u opticaju dvije naizgled kontradiktorne informacije što u konačnici proizvode umiru(j)ući učinak na javnost, koja se nastoji održati u snu dragovoljne neukosti za očito, a ona će zauzvrat šutjeti dok je se ne prodrma i probudi. U stvari ruke su onima koji vode igru odriješene sve do momenta kad će cjelokupno stanje nadvladati Savjest jer dio javnosti su i političari, i suci, i odvjetnici, i sudski vještaci, a bogme i porotnici, a i dio HEP-ovaca, koji nisu ‘ovce’. Oni izravno uključeni u slučaj, bačeni na, sada virtualnu,… vatru, zbog koje je voda utopila tri mlada ljudska života, a HEP-u povukla potom kočnicu za slučaj opasnosti, pa lagano i sigurno tinja u smradu što nas tek čeka, kad progori do kraja. S jedne strane iz HEP-a nastupaju propagirajući se u svetu kravu, potpuno zanemarujući štete nastale zbog lošeg upravljanja u HE Dubrovnik u Platu, one trenutne, one na putu i one koje ćemo osjetiti… Svi mi u Hrvatskoj !!!
Govorila im glasnogovornica, kako nikad nisu bili bolji, reklamirali ih potpuno nepotrebno političari, generali, sportaši, glumci, pjevači, maškare, tko sve ne, ali iz te propagandne letargije budi njihov saveznik, a naš kućepazitelj s palicom u ruci u slučaju da se pobunimo kad se probudimo. Naš u to vrijeme pošteni, od cijenjenih ministar Ćorić, koji je poskupio struju privrednim subjektima, a tobože nama nije, kao da će to platiti Vuk Hamović, a ne hrvatski narod, kojemu je prepriječeno da i građani izravno mogu očekivati veće račune za struju, a eto se posredno već plaćaju skupom cijenom nafte i plina. Sve što delaju trenutno rezultira i generira više cijene, a eskalira uvođenjem strane valute, famoznog eura.
To što rade u ekonomiji se, bez da se služimo stranim i izmišljenim pojmovima, jednostavno zove presipanje iz šupljeg u prazno. Dakako najprije će nastradati oni na dnu šuplje kante, ali u njoj svi plivaju kako znaju pa bi moglo biti po onoj dubrovačkoj ‘ko bi gori sad je doli’. Čovjek?, koji je među slobodnijem građevinarima bio gori odnio je živote simbolično troje (3) naše djece, na koje je ta kukavica polagala pravo.
Polažu li se takva prava silnošću, a čiste samoreklamiranjem od naših novaca. Zna se, a u nekom budućem vremenu moglo bi biti razotkriveno. Plivat će oni, kojima se sve bude nastojalo staviti na teret, a i onako su bili pod pritiskom štetnih odluka, projekata i investicija u taman, ali možda dio poštenih iz trodiobne vlasti od deva postanu lavovi.
Svakako novo vrijeme otvara novo stanje u kojemu onda ni kovidi neće pomoći dok ima ko vidi. Pasivni otpor one u Hrvatskoj minimalno polovice je fascinantan kontra svih pritisaka, protiv kojih je i dio prisiljenih.
Tako bi nevini Predsjednik i Ministar ‘usklađen’ s ‘državnim’ HEP-om, mogao izazvati junačke reakcije probuđenih. Zanimljivo je kako u Hrvatskoj funkcionira vlast i odlučivanje. To sam nazvao skalin gori (iznad), a skalin doli a gori (lošiji).
Kad se vlada onda se odluke prenose na barem jednu razinu iznad, a kad se događa onda je to minimalno za stepenicu dolje, što ne može biti gore nego što jest.
Prvi put kad sam zahtijevao da se Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije informira o tome kako je nastao požar u hidroelektrani Dubrovnik u Platu, Župan Dobroslavić je odgovorio (obećao) da će postaviti pitanje HEP-u i upoznati vijećnike o okolnostima tragedije u kojoj su izgubljena tri mlada života. Pojašnjavajući pitanje istakao sam i odgovornost županijskih službi i ureda kojo su bili zaduženi za izdavanje nekih od ključnih dozvola za rad HE Dubrovnik. Budući je vrijeme prolazilo, a da nismo dobili odgovor pitanje sam opetovano ponovio i osnažio, ali obećanje Župana ni do dan nije ispunjeno. Pokrio se Vrhom Hrvatske i HEP-om za koji mi tvrde da ostavim sve nade u potrazi za istinom jer je on država u Državi.
Eto nas dolazimo na skalinadu od pranja grijeha. Zanimljivo je što Županija ima i nema ingerencije vezano za događaj u HE Dubrovnik na svom području odgovornosti, naime Župan i Skupština, kao, ne mogu o njemu raspravljati, ali Županijsko sudsko vijeće za njega je u potpunosti nadležno. Odgovornost i ovlasti na istoj razini političkog vođenja i odlučivanja su u sukobu i disonanciji u svrhu jačanja Države,  koja nam da se poslužimo humorom dopušta disati dok nas steže za vratove.
Pa da krenemo…
p.s. Nastavlja se
Marko Mujan

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

Ane Mljećka: ‘Zemljište gdje je Hotel Odisej bi se trebalo vratiti stanovnicima Goveđara’

Dulist

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist