Peškafondo

Manje zlo

peskafondo

Da se vratila na velika vrata, to je pokazala još pred pola godine, a sada taktičkim potezima dokazuje tko je gazda u dvorištu. Dube je ustoličena u Nadzorni odbor Zračne luke Dubrovnik i to kao predstavnik županijske vlasti čime je jednim jedinim potezom dala do znanja da je i županija debelo pod njenim nadzorom.

Ipak, očito još uvijek postoji prijepor instinkta treba li joj prepusti kandidaturu za Grad. I tako će hadeze taktizirati i odugovlačiti, a oni koji tvrde da znaju nagovještavaju kako će se hadezeov kandidat obznaniti javnosti tek pred Vlahovu Festu.

Ako hadezeovci budu igrali na kartu iznenađenja, bit će to prilično lagan posao za Vlahušića. Njegova je kampanja već danima u punom jeku. I tako će biti sve do svibnja. Naoružao se Vlahušić s cijelim arsenalom projektića, radi na sve stane, a osim na komunalcima odlučio je zaigrati i na socijalnu kartu i Dubrovčanima osigurati jeftine karte do Zagreba. Koliko mu je stalo do još jednog mandata dokazao je i u ponedjeljak na potpisivanju ugovora o uređenju Odjela palijativne skrbi u Općoj bolnici, teškog 10,5 milijuna kuna. Sjeo je za isti stol s čovjekom kojeg je pred par mjeseci histerično smijenio iz Blagih djela. Gosparu Ćiću dao je legitimitet, jer zna Vlahušić da bi se cijela pravna procedura mogla otegnuti, a njemu je važno krenuti s prikupljanjem političkih bodova sad i odmah. S takvim obratom naravno, želi izbrisati svoje tri godine pune razno – raznih gafova i konflikte s Udrugama, institucijama, zaposlenicima, građanima…
Ako dobije Dubu za svoga protukandidata, bit će to veliki sraz iskusnih političkih tvrdokožaca, sve drugo za Vlahušića će biti lagan posao. Takva je i Šaljina kandidatura. Zanemarimo li ozbiljnu mogućnost da Šaljino ime uopće bude na samostalnoj esdepeovoj listi jer lako može doći do dogovora Milanović – Čačić, Vlahušić jako dobro iskorištava nedostatke u redovima svog trenutnog koalicijskog partnera. Politički neiskusnom esdepeovom kandidatu stupice se postavljaju unutar same stranke, a to Vlahušiću već u startu daje dovoljan manevarski prostor za manipulaciju. S druge pak strane, Šalja pored trenutnog gradonačelnika može tek tu i tamo pokušati izmigoljit glavom u objektiv kamere ili nastaviti lajati na mjesec.

Ma znam, sad ćete mi reći da ankete daju drukčije prognoze. Ako i uzmemo ankete zaozbiljno, ne smijemo zanemariti činjenicu kako esdepeova stranačka infrastruktura puca po šavovima u svim većim gradovima uzduž Jadrana. Koliko gradski esdepeovci imaju konzistentnu politiku pokazali su i dajući podršku Korčulaninu Duhoviću u utrci za mjesto župana. Ma nije problem u Duhoviću, jer je i sam Dragovan boraveći u Gradu prošli vikend kroz zube promrmljao, a mnogi su ga čuli, kako stranka uopće ne računa na njegovu pobjedu. Tim više čudi odluka Gradskog odbora esdepea koji nije istaknuo svoga kandidata za župana. S time su pokazali da slijepo podupiru politiku središnjice, pa centar poput Dubrovnika treba razvlastiti od svega. Vjerojatno je Murattičin gradski odbor odlučivao pod motom – neš' ti županije, njoj se bave samo luzeri. Tu je i poražavajuća činjenica kako se u esdepeu vrednuje samo gradonačelnička fotelja, koja se usput može jako dobro unovčiti…

Teško da će Dubrovnik u tako kratkom vremenu do izbora uspjeti iznijeti još neko suvislo ime za kandidata za gradonačelnika, i očito je da ćemo biti primorani naoštriti olovke i glasovati za 'manje zlo'. Ili za Andra ili Dubu. Po Vama je to…?

Adio Vam

Pročitajte još

OKRUGLI 600. BROJ! Podižemo cijenu novine za 7 centi, a plaću novinara na 1050 eura!

Barbara Đurasović

‘MIRNE DUŠE’ U POLITIKU Pravi, pošteni i rehabilitirani

Barbara Đurasović

EKO-INCIDENT Spasio nas Covid!

Barbara Đurasović