Dubrovačka slastičarna Mala truba zatvorila je svoja vrata, no na svojim društvenim mrežama dijele razne recepte. Slastičarka Lucija Tomašić Šarić ovoga je puta podijelila recept za limun kolač.
-Treba li internetu još jedan recept za limun kolač? Vjerojatno ne treba, ali na otoku sam. I dobila sam domaće maslinovo ulje od susjeda. Isto tako svaki put mi daju košić limuna. Onih s tvrdom korom. Od kojih vam cijela kuća miriše kad ih ribate. Mlijeko je biljno pa možemo kolač još zvati i lactose free.
I da, zanemarit ćemo prvi pokušaj koji je ispao sirov – iako mi je moj unutarnji glas govorio: Lucija nije dobro. Bit će sirovo. Ali ja ga nisam poslušala. Pa sam zato u pauzi između sređivanja vrtova i rezanja lovora pokušala opet. Isto tako zanemarit ćemo i njegov savjet da idem fotkat kolač pokraj mora pa da vam još malo vadim mast. Nisam poslušala. I inače ga ne slušam reći će vam. Nego. Recept – napisala je Tomašić Šarić.
Za duguljasti kalup od 25 cm
•2 jaja m veličine (100 g)
•korica 3 limuna (ribati direktno na šećer)
•200g smeđeg šećera
•žličica đumbira u prahu
•300g glatkog brašna
•6g praška za pecivo
•2 žlice soka od limuna
•100g maslinovog ulja
•200g bademovog mlijeka
! 125g soka od limuna
! 125g mljevenog smeđeg šećera (ili šećera u prahu)
-jaja, koricu limuna i smeđi šećer miksati dok ne bude svijetlo i pjenasto. U to dodati 2 žlice soka od limuna, maslinovo ulje i mlijeko. Promiješati sve. Na to prosijati brašno s praškom za pecivo i sjediniti skupa. Staviti u kalup u koji ste stavili papir za pečenje. U zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva. Peći (e sad je ovo problem) oko 40-50 min. Možda duže. Ovisno o pećnici, ali svakako pratit i provjeravat štapićem ili oštrim nožem je li pečeno.
! Dok se peče treba promiješati sok od limuna i šećer u prahu dok se šećer ne otopi. Sve se radi na hladno. Ne grijati sok.
Nakon što je pečeno treba pustit par minuta da se ohladi i probost štapićem za ražnjiće nekoliko rupica. I lagano zalijevati kolač (dok je u kalupu i dok je vruć) pripremljenim sokom. Ostaviti da se ohladi. Kad se ohladio izvadite kolač iz kalupa. Možete ga posuti šećerom u prahu ili kao ja premazati glazurom. Glazura je prosijani šećer u prahu i sok od limuna. Nema nekog velikog recepta jer se sok lagano dodava u šećer dok ne dobijete željenu gustoću. Ja sam koristila 3 žlice šećera i sok od 1/4 limuna (otprilike).
Pripremila: Mala truba