Aktualno

Lukša Franković 1,80 milijuna eura u dobiti, svrstan među top 100 obrtnika u Hrvatskoj

revelin luksa frankovic

Dubrovačkog ugostitelja Lukšu Frankovića, vlasnika CC Revelin, lider.hr svrstao je među top 100 obrtnika u Hrvatskoj.

Iskazao je dobit veću od milijun eura, točnije 1,80 milijuna eura.

Obrtničkih top 100 prošle je godine povećalo prihode za punih 30 posto i iskazalo 47 posto veću bruto dobit nego u 2021., a sve je to ostvareno sa samo 4,4 posto rasta zaposlenosti, što znači da je produktivnost povećana sa 132.327 eura prihoda po zaposlenome na 164.866 eura, što je skok od čak 24,5 posto! Time je sto najvećih obrtnika prestiglo prosjek produktivnosti hrvatskoga gospodarstva, koji iznosi 146.394 eura po zaposlenome. No to je ipak obrtnički crème de la crème, pa tih top 100 treba usporediti s 1000 najvećih u Hrvatskoj, koji pak imaju produktivnost od oko 250.000 eura po zaposlenome, piše lider.hr.

Među deset najvećih obrtnika četiri su u Varaždinskoj županiji, tri u Splitsko-dalmatinskoj, dva u Bjelovarsko-bilogorskoj i jedan u Istarskoj. Najveći je Miljenko Ivec iz Novog Marofa sa svojim obrtom Auto-Ivec. Ima benzinske postaje s kafićem i autopraonicom i prodaje autodijelove. Prošle je godine ostvario gotovo 24 milijuna eura prihoda. Uz njega su među 1000 najvećih poslovnih subjekata samo još dva obrta, oba iz Bjelovarsko-bilogorske županije: Stočarstvo Raič Tonija Raiča iz bjelovarskog prigradskog naselja Gudovca i Jaković – promet Nikole Jakovića iz Velikih Bastaja kod Đulovca.

Međutim, kad bi se prihodima Stolarije i pilane Ratković Miljenka Ratkovića iz Varaždinskih Toplica dodalo osam milijuna eura prihoda njegove tvrtke Lipa iz Novog Marofa, moglo bi se reći da je Ratković s upravljačkom moći od 26,5 milijuna eura najveći poduzetnik među obrtnicima. On je prošle godine iskazao rekordnu dobit među obrtima – 4,5 milijuna eura. Sljedeći su na listi Agro Cereal Matije Ferenčaka iz Stružeca kod Popovače s 3,7 milijuna eura bruto dobiti i prijevoznik Josip Knežević iz Plitvičkih Jezera (tri milijuna eura).

Dobit veću od milijun eura iskazalo je samo još pet obrtnika: dubrovački ugostitelj Lukša Franković (1,80 milijuna eura), metalac Stjepan Sever iz Vrbovca (1,30 milijuna), poljoprivrednik Željko Cvek iz Kuševca kod Đakova (1,13 milijuna), Marko Spajić, koji se u svom obrtu Blaža u Đakovu bavi ugostiteljstvom, građevinarstvom i uslugama (1,09 milijuna), te Josip i Ivica Turčić, koji vode hotel Pinia u Malinskoj (1,03 milijuna eura).

Pročitajte još

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca