Aktualno

LISTE ČEKANJA ZA VRTIĆ U Cavtatu 35 jasličara ostalo ‘ispod crte’, u planu otvaranje novih prostora

vrtic

Dječji vrtić Konavle na lokaciji Cavtat za pedagošku godinu 2023./2024. upisao je tek 15 jasličara. Svoje nezadovoljstvo takvim stanjem izrazili su mnogi roditelji na društvenim mrežama, stoga smo odlučili pitati ravnateljicu Dječjeg vrtića Konavle Mariju Urlović zašto je u Cavtatu upisano tek petnaestero djece jasličke dobi.

-Bilo je prijavljeno 53 djece, a primljeno ih je 15. Od ukupnog broja, imamo tri djeteta kojima nisu zaposlena oba roditelja, a 35 ih je ostalo neupisano u Cavtatu. Lista će se, neovisno o novim prostorima, pomicati zato što neki od roditelja možda ne žele, koji su prijavili djecu, prekinuti porodiljne dopuste do 1. rujna, dok neki nemaju odgovarajuće potvrde o zdravstvenom stanju djece, što je najčešće vezano uz procijepljenost djece. Izgledno je da će se otvarati novi prostori koji će omogućiti i otvaranje dvije nove skupine kako bi se ovaj problem sveo na minimum. Novi prostori planiraju se otvoriti najkasnije do sredine rujna, kada i počinje nova pedagoška godina. Pričekat će se do 1. kolovoza za pomicanje liste, neovisno o novim prostorima – istaknula je Marija Urlović i objasnila zašto je primljeno toliko djece.

-Način na koji smo mi primali djecu je po slobodnim dnevnim boravcima, odnosno po skupinama. S obzirom na broj izlazaka djece iz lokacije u Cavtatu, pritom mislim na djecu koja idu u školu, koja su školski obveznici, ostaje nam samo jedna slobodna prostorija. Jedan dio djece ide u školu, pomiču se skupine unaprijed po dobi, a prva jaslička skupina ostaje slobodna – naglasila je Urlović, ističući dalje kako se ove godine zaista dogodilo nešto što možda nisu očekivali ili je trebalo planirati bez obzira što je ona nova ravnateljica.

-Dogodilo se to da je stigao povećani broj zahtjeva u odnosu na prošlu godinu, a manji je broj izlazaka. Prošle pedagoške godine je bio takav broj izlazaka iz lokacije u Cavtatu da su ostale dvije slobodne skupine pa se samim tim i upisao veći broj djece. Ove godine je takva situacija da je manji broj izašao, a to je uvjetovano i s tim još više što imamo svake godine povećan broj odgoda za školu – rekla je Urlović.

Naglašava kako ustanova mora poštivati određene standarde. Svaka odgojna skupina ima određeni broj djece koji je propisan državnim pedagoškim standardom. Često se događa da se upisuje preko tog standarda, baš da bi se zadovoljile potrebe roditelja, a što se događa iz godine u godinu.

-U jednom trenutku se dogodi da taj princip više nije provediv, kao što je to slučaj ove godine, ali opet ponavljam, često upišemo više djece u odnosu na standard, što nadomještamo s trećim odgajateljem – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Konavle Marija Urlović i dodala kako je ukupno podneseno 135 zahtjeva u Dječjem vrtiću Konavle, od kojih je 100 bilo za jaslice, a 35 za djecu vrtićke dobi.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist