Kultura

KUD Stjepan Radić slavi 27. rođendan!

kud stjepan radic pridvorje
Na današnji dan 1996. godine, u Domu kulture u Pridvorju, osnovan je Kulturno-umjetničko društvo ‘Stjepan Radić’.
-Sretan rođendan našem KUD-u uz želju da i dalje okuplja našu djecu kao istinski čuvar konavoske folklorne tradicije – napisali su na društvenim mrežama.
Na svojim stranicama ističu da, iako je KUD osnovan 1996. godine, ta godina ne označava početak folklorne djelatnosti u Pridvorju.
-Pridvorje – jedno od sela na krajnjem jugu Hrvatske, nekoć, u vrijeme Dubrovačke republike, bilo je upravno središte cijelih Konavala. Ta tradicija stolovanja dubrovačkog kneza, koji je s obronaka nadgledao razvitak cijelog ovog kraja, ostavila nam je u naslijeđe obvezu gajiti sve tradicijske vrijednosti koje svjedoče o kulturi konavoskog čovjeka. Ta kultura nastala je upravo kao plod njegova svakodnevnog življenja i stvaranja. Osnivanje KUD-a značilo je obnovu folklornog stvaralaštva koja u Pridvorju ima stoljetnu tradiciju. Tradicija folklornog stvaralaštva i djelovanja razvila se tijekom godina te se s koljena na koljeno prenijela sve do danas. Među prvim velikim nastupima najznačajniji bio je onaj u Beču s početka 20. stoljeća, kao i nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1977. godine – ističu među ostalim.
Naslovna foto: KUD Stjepan Radić

Pročitajte još

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovoljetna Art&Wine radionica

Dulist

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist